Πρόστιμα στη Βρετανία για τα λύματα
Το δικαστήριο έχει το δικαίωμα να επιβάλει πρόστιμα ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ ημερησίως, όμως ακόμη δεν έχει αποφασίσει ποιο θα είναι το ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν οι βρετανικές αρχές.
Με βάση μια οδηγία του 1991, το Λονδίνο ήταν υποχρεωμένο να εφαρμόσει νέες προδιαγραφές για την επεξεργασία των λυμάτων. Άλλες χώρες-μέλη τήρησαν το νόμο, όχι όμως και η Βρετανία. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι εργοστάσια επεξεργασίας στο Λονδίνο και στο Γουίτμπερν της βόρειας Αγγλίας παραβίασαν τον κανονισμό ρίχνοντας τα λύματά σε τοπικά ποτάμια.
Το αποχετευτικό δίκτυο του Λονδίνου, μεγάλο μέρος του οποίου χρονολογείται από τη Bικτωριανή εποχή, απορρίπτει τα λύματα στον Τάμεση όταν οι υπόνομοι ξεχειλίζουν από τα νερά της βροχής. "Μέχρι στιγμής, όσον αφορά τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων του δικτύου αποχέτευσης του Λονδίνου (...) οι δυνατότητές τους αρκούν όταν ο καιρός είναι ξηρός αλλά είναι ανεπαρκείς στην περίπτωση βροχής", σημειώνεται στην απόφαση του δικαστηρίου.
Η Βρετανία πάντως υποστηρίζει ότι έχει λάβει μέτρα για να διορθώσει το πρόβλημα, αλλά το δικαστήριο απέρριψε τα επιχειρήματά της.
«Ένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να επικαλείται πρακτικές ή διοικητικές δυσκολίες για να δικαιολογήσει τη μη συμμόρφωσή τους με τις υποχρεώσεις και τα χρονικά περιθώρια που ορίζει μια ντιρεκτίβα. Ο ίδιο ισχύει και για τις οικονομικές δυσκολίες, που θα πρέπει να τις ξεπεράσει το κράτος-μέλος υιοθετώντας τα κατάλληλα μέτρα», τόνισε.
Το Λονδίνο σκοπεύει να κατασκευάσει ένα τεράστιο τούνελ, τον αποκαλούμενο «υπερ-υπόνομο», κόστους 4 δισ. λιρών, κάτω από τον Τάμεση ώστε να λύσει το πρόβλημα.