«Λιγότερη» Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει η Βρετανία

Την αντίθεσή του στα γερμανικά σχέδια για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση εξέφρασε σήμερα ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, τονίζοντας πως «η απογοήτευση της βρετανικής κοινής γνώμης απέναντι στην ΕΕ ποτέ δεν ήταν τόσο μεγάλη».
2'

Ο Βρετανός υπουργός, στη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο στο Βερολίνο, προειδοποίησε για τον κίνδυνο να δημιουργηθεί ένα μεγάλο χάσμα στους κόλπους της ΕΕ, εάν συνεχισθούν οι προσπάθειες να αποκτήσουν πανευρωπαϊκή ισχύ θεσμοί, όπως η εποπτεία του τραπεζικού τομέα και ο έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών, όπως επιθυμεί η Γερμανία.

«Ο κόσμος εκτιμά πως η ΕΕ είναι συχνά κάτι που τους έχει επιβληθεί και όχι κάτι στο οποίο έχει θέση η άποψή τους», τόνισε ο Χέιγκ, προσθέτοντας πως το συναίσθημα τούτο «ναι μεν γίνεται αισθητό με οξύ τρόπο στη Βρετανία, αλλά και όχι μόνον στη Βρετανία».

Παράλληλα, διατύπωσε το όραμά του για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του, το οποίο συνοψίζεται στο πρόταγμα «λιγότερο ίσον περισσότερο».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε τον κάλεσε να συνεργαστεί με το σύνολο των χωρών-μελών της Ένωσης για να τεθεί ένα τέλος στην κρίση του ευρώ.

«Άπαντες είναι καλοδεχούμενοι να συνεισφέρουν τις ιδέες τους. Εάν όμως κάποιος δεν θέλει να ακολουθήσει, ή δεν μπορεί να ακολουθήσει, δεν πρόκειται να εμποδίσει τους υπόλοιπους από το να πάνε μπροστά», τόνισε ο Βέστερβελε.

«Αυτό ισχύει για τη συνθήκη του Σένγκεν, αυτό ισχύει για το ενιαίο νόμισμα κι πιστεύω πως το ίδιο ισχύει και για την κοινή εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια», πρόσθεσε ο Βέστερβελε, εκτιμώντας πως η βούληση του Βερολίνου να εφαρμοσθεί μία κοινή δημοσιονομική πολιτική αποτελεί τμήμα μίας κρίσιμης διαδικασίας ολοκλήρωσης που θα ωφελήσει τους πάντες.

Στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, δήλωσε απευθυνόμενος στον Χέιγκ: «Ουίλιαμ, σε παρακαλώ, εντάξου στην τραπεζική ένωση, μην κάθεσαι παράμερα, σε χρειαζόμαστε».

«Το να ενταχθούμε σε μία τραπεζική ένωση με διαφορετικό νόμισμα--ναι μεν το νόμισμα των φίλων μας, πλην όμως ένα διαφορετικό νόμισμα--θα ήταν απολύτως δύσκολο να γίνει. Ιδού γιατί δεν πρόκειται να γίνουμε μέρος μίας τραπεζικής ένωσης», απάντησε ο Χέιγκ.

Ο Βρετανός υπουργός υποστήριξε πως τα εθνικά Κοινοβούλια θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερες εξουσίες αντί να ενισχύεται το Ευρωκοινοβούλιο, όπως επιθυμεί η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ενώ πρόσθεσε πως οι προσπάθειες για να επιλυθεί η κρίση του ευρώ δεν πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά.