Πότε η Ρωσία θα παραδώσει στην Ινδία το αεροπλανοφόρο Βικραμαντίτια;

Η Ρωσία και η Ινδία θα μπορέσουν να λύσουν τα προβλήματα της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας τους. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Σερντιούκοφ, μετά από τη συνάντησή του με τον ομόλογό του από την Ινδία.
2'

Ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι η Ινδία είναι στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας και κατέχει την πρώτη θέση όσον αφορά τις ρωσικές στρατιωτικές εξαγωγές.

Το κύριο θέμα των διαπραγματεύσεων ήταν τα χρονικά όρια παράδοσης του αεροπλανοφόρου Βικραμαντίτια (Vikramaditya) στο Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας,- είπε ο Ιγκόρ Κορότσενκο, διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης του Πακόσμιου Εμπορίου Όπλων.

- Η επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και η συνεδρίαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής έκαναν δυνατή την επίλυση μιάς ολόκληρης σειράς προβλημάτων και συγκεκριμένα του προβλήματος της αναβολής της προθεσμίας παράδοσης του αεροπλανοφόρου Βικραμαντίτια στην ινδική πλευρά λόγω των βλαβών που έχουν φανερωθεί κατά τη διάρκεια των δοκιμών του.

Ο Ανατόλι Σερντιούκοφ παρατήρησε ότι η Ρωσία στην ουσία έχει κατασκευάσει ένα νέο πλοίο, χρησιμοποιώντας μόνο το σώμα του Admiral Gorshkov. Το αεροπλανοφόρο θα παραδωθεί στην Ινδία το 4ο τρίμηνο του 2013.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους τα μέρη συζήτησαν επίσης την κατασκευή φρεγατών για Ναυτικό της Ινδίας, την κατασκευή στην Ινδία αεροσκαφών Su-30MKI και αρμάτων μάχης T-90S, καθώς επίσης και την αποστολή ελικοπτέρων Mi-17V-5 σ΄αυτή τη χώρα. Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, αναφερόμενος στην κατασκευή των πυραύλων Κρουζ BrahMos, τόνισε ότι το δοσμένο πρόγραμμα αποτελεί πολύ καλο παράδειγμα της επιτυχούς συνεργασίας στον τομέα των πυραύλων μαχης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ανάλογα τέτοιου πυραύλου δεν υπάρχουν σήμερα στον κόσμο.

Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών συζήτησαν και τα σχέδια από κοινού σχεδιασμού πολυλειτουργικού καταδιωκτικού και μεταγωγικού αεροσκάφος πολλαπλής χρήσης. «Όσον αφορά την κατασκευή του αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, έχουν λυθεί πολλά οργανωτικά ζητήματα. Έχουν συντονιστεί Οι προδιαγραφές του αεροσκάφους και έχει εγκριθεί το τακτικο-τεχνικό σχέδιο. Θεωρούμε ότι ως το 2020 μπορεί να αρχίσει η μαζική παραγωγή αυτού του καταδρωμικού,- δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας.

ΠΗΓΗ : "Η Φωνή της Ρωσίας"