Εξαγωγή πετρελαίου από Ρωσία: Oλα εξαρτώνται από ζήτηση και τιμές

Στο τέλος του τρέχοντος έτους, στη Ρωσία δεν θα μείνουν αδιάθετα τα μεγάλα ανακαλυφθέντα κοιτάσματα πετρελαίου. Αυτό, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αξιοποίησης του Υπεδάφους (Rosnedra) θα συμβεί μετά τις δημοπρασίες τριών κοιτασμάτων, που θα πραγματοποιηθούν τον Δεκέμβριο.

Εξαγωγή πετρελαίου από Ρωσία: Oλα εξαρτώνται από  ζήτηση και τιμές
1'

Το επικείμενο γεγονός δεν σημαίνει καθόλου ότι οι εφεδρείες αύξησης της εξόρυξης πετρελαίου έχουν εξαντληθεί. Οι ειδικοί λένε ότι ακόμα και η περιοχή Τιουμέν, που είναι, όπως θα έλεγε κανείς, η πιο εξερευνημένη από την άποψη της γεωλογίας, στην πραγματικότητα ωστόσο έχει διερευνηθεί λιγότερο από το 50%. Το συνολικό ποσό των αποθεμάτων πετρελαίου στην Ανατολική Σιβηρία εκτιμάται σε 17-20 δισεκατομμύρια τόνους. Εκτός απ’ αυτό, υπάρχει ακόμα και η ρωσική υφαλοκρηπίδα,- είπε ο Γκενάντι Σμάλ, πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ρωσίας.

Σήμερα, κανονική τιμή του πετρελαίου θεωρείται η τιμή 80 δολαρίων το βαρέλι και βολική ονομάζεται από τους ειδικούς η τιμή 90 δολαρίων. Η τιμή δε που επιδεικνύεται σήμερα στην αγορά, ονομάζεται από τους αναλυτές, υπερβολική. Εξάλλου, η υπερβολικά υψηλή τιμή μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της ζήτησης, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης. Στη δοσμένη περίπτωση οι εμπειρογνώμονες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην Κίνα, η οποία καταδεικνύει την όλο και αυξανόμενη ζήτηση.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή