Αλβανός βουλευτής απείλησε ότι θα κάψει τη Βουλή της ΠΓΔΜ

Ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» (DPA) Ζιάντιν Σέλα, απείλησε ότι οι βουλευτές του κόμματος αυτού θα κάψουν το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.
3'

Ο ίδιος προχώρησε σε αυτή την απειλή, κατά την εξέταση, του επίμαχου νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει μία σειρά προνομίων για τους βετεράνους αγωνιστές των κυβερνητικών δυνάμεων από την περίοδο των συγκρούσεων στην ΠΓΔΜ, το 2001 και τις οικογένειές τους.

Αφορμή για το ξέσπασμα αυτό του Σέλα αποτέλεσε η έγκριση της πρότασης που υπέβαλαν τα δύο μεγάλα σλαβομακεδονικά κόμματα (VMRO-DPMNE και SDSM) για περιορισμό της διάρκειας ομιλίας των εγγεγραμμένων στο κατάλογο των ομιλητών, στη συζήτηση που διεξάγεται στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής σχετικά με το νομοσχέδιο αυτό.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και της αντιπολιτευόμενης «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM) του Μπάνκο Τσερβένκοφσκι που συμμετέχουν στην αναφερόμενη κοινοβουλευτική επιτροπή, ψήφισαν υπέρ του περιορισμού της διάρκειας ομιλίας των βουλευτών, καθώς το νομοσχέδιο εξετάζεται με τη διαδικασία του επείγοντος.

Τόσο οι βουλευτές του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι, όσο και του αντιπολιτευόμενου DPA του Μέντουχ Θάτσι, θεώρησαν ότι ο περιορισμός των ομιλιών των βουλευτών λειτουργεί εις βάρος των δημοκρατικών διαδικασιών και σκοπό έχει να «φιμώσει» τους Αλβανούς βουλευτές.

Το DUI του Αλί Αχμέτι έχει καταθέσει πάνω από 15.000 τροπολογίες επί του νομοσχεδίου, σε μία προσπάθεια να εμποδίσει την ψήφιση του.

«Με τις τροπολογίες δεν γίνεται τίποτε. Όταν θα φθάσουμε στην εξέταση και της τελευταίας τροπολογίας, τότε θα δείτε πως μπορούν να εμποδιστούν οι εργασίες αυτής της Βουλής: Θα βάλουμε φωτιά στα μικρόφωνα, στα έδρανα και στη Βουλή», ανέφερε ο Σέλα και για να γίνει πιο «πειστικός» έβγαλε από την τσέπη του και άναψε τον αναπτήρα του.

Το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο έχει προτείνει το VMRO-DPMNE, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των αλβανικών κομμάτων, καθώς εξαιρούνται από αυτό τα θύματα από τις τάξεις των Αλβανών ανταρτών του UCK, την περίοδο του 2001.

Το DUI έχει ζητήσει είτε την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου είτε να συμπεριληφθούν σε αυτό και οι Αλβανοί αντάρτες του UCK, οι οποίοι το 2001, υπό την ηγεσία του Αλί Αχμέτι, είχαν εμπλακεί σε πολύμηνες ένοπλες συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επανεξετάσει τη συμμετοχή του στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE είχε καταθέσει αρχικά στη Βουλή το νομοσχέδιο με την τακτική διαδικασία, όμως το απέσυρε και το επανάφερε με τη διαδικασία του επείγοντος, για να ξεπεραστεί ο σκόπελος με τις ατέλειωτες τοποθετήσεις Αλβανών βουλευτών στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής. Με τον τρόπο εκείνο, οι Αλβανοί βουλευτές είχαν μπλοκάρει την εξέταση του νομοσχεδίου.

Οι βουλευτές του DUI, το διάστημα που το νομοσχέδιο εξεταζόταν με την κανονική διαδικασία, είχαν μετατρέψει κυριολεκτικά σε «θέατρο» τις συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, με «πρωταγωνιστή» τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος αυτού, Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος πάνω από ένα μήνα είτε επιδίδονταν σε ατέλειωτους μονολόγους, είτε επέλεγε να σιωπά όταν ανέβαινε στο βήμα ή ακόμη διάβαζε ποίηση και λογοτεχνία!