Η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης βρίσκεται στη Βουλγαρία;
H αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τα ερείπια ενός αμυντικού τείχους και ίχνη από μικρά, δίπατα σπίτια. Αν οι Βούλγαροι αρχαιολόγοι επιβεβαιωθούν, τότε μιλάμε για την αρχαιότερη πόλη της ευρωπαϊκής ηπείρου, όπου κατοικούσαν περίπου 350 άνθρωποι την περίοδο 4.700 μέχρι 4.200 π.Χ. 1.500 χρόνια δηλαδή νωρίτερα από το ξεκίνημα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Η πόλη αυτή, μάλιστα, υπήρξε εξαιρετικά οχυρωμένη και ειδικευόταν στην παραγωγή και το εμπόριο αλατιού στην περιοχή του Αιγαίου Πελάγους, την Εγγύς και Μικρά Ασία. Το αλάτι εκείνη την εποχή ήταν ένα προϊόν υπερπολυτελές και οι αλυκές στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας ήταν πηγή πλουτισμού για τους ανθρώπους της. Οι κάτοικοι της πόλης, της οποίας η ανακάλυψη ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, είχαν προφανώς όλα τα μέσα για να μπορέσουν να χτίσουν ένα τεράστιο οχυρωματικό τείχος, μοναδικό στο είδος του, με δύο μέτρα πλάτος και τρία ύψος, το οποίο διατηρήθηκε σε λειτουργική κατάσταση περίπου επί 500 χρόνια.
Οι ανασκαφές στην περιοχή έχουν ξεκινήσει από το 2005 και εκτός από το τείχος, έχουν ως τώρα φέρει στο φως δίπατες οικίες και τόπους τελετών, αλλά και ένα νεκροταφείο. 35 χιλιόμετρα από το σημείο των ανασκαφών βρίσκεται η πόλη Βάρνα, όπου πριν 40 χρόνια είχε βρεθεί ο αρχαιότερος θησαυρός χρυσών αντικειμένων. Αν όντως η αρχαία πόλη κοντά στην Προβάντια αποδειχτεί ότι είναι η κοιτίδα ενός πολιτισμού, τότε θα λυθεί το μυστήριο εκείνου του θησαυρού και η ιστορία του πολιτισμού της Ευρώπης θα μετακινηθεί 1.500 χρόνια πίσω στο παρελθόν, πιο παλιά δηλαδή από την έναρξη του πρώτου (οργανωμένου) ευρωπαϊκού πολιτισμού που ήταν ο Μυκηναϊκός.
Σε ποιο λαό, όμως, άνηκε η πόλη και ο πλούτος αυτός; Οι Βούλγαροι αρχαιολόγοι δεν έχουν δώσει ακόμη κάποια απάντηση, ωστόσο από τους ιστορικούς γνωρίζουμε ότι πρώιμη εποχή του χαλκού υπήρχε ένα βασίλειο στην περιοχή εκείνη, το οποίο είχε σχέσεις με την Αρχαία Τροία. Η φυλή των κατοίκων του βασιλείου αυτού ήταν μια από τις παραδουνάβιες προϊστορικές φυλές που είχε κατηφορίσει προς το Νότο.
Η ανακάλυψη αυτή είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και όλοι οι αρχαιολόγοι και ιστορικοί περιμένουν περισσότερες λεπομέρειες από τους Βούλγαρους συναδέλφους τους, καθώς η επιβεβαίωσή της θα σημαίνει ότι αυτό που ξέρουμε μέχρι σήμερα, ότι ο πολιτισμός της Ευρώπης ξεκινά από τους Μίνωες, δεν θα ισχύει πια.