Απειλείται...η παραγωγή κρασιού!
Η θερινή ξηρασία δεν επέτρεψε αυτή τη χρονιά να είναι καλή η σοδειά σταφυλιού στην Ευρώπη. Στη Γαλλία οι οργανώσεις των οινοποιών έκαναν λόγο για προοπτικές αισθητής αύξησης της τιμής του κρασιού, ενώ η Διεθνής Ομοσπονδία Αμπέλου και Οίνου (OIV) ανακοίνωσε ότι είναι ανησυχητική η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού.
Οι ανταποκριτές της «Φωνής της Ρωσίας» ρώτησαν ειδικούς από διάφορες χώρες για το μέγεθος της απειλής από την έλλειψη κρασιού.
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του OIV Φεντερίκο Καστελούτσι ποτέ δεν είχε παρατηρηθεί από το 1975 τόσο καταθλιπτική κατάσταση στην παγκόσμια οινοποιία. Τη φετινή χρονιά η αγορά ήταν έτοιμη να απορροφήσει περίπου 280 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού, αλλά οι παραγωγοί θα είναι σε θέση να πουλήσουν μόλις 248. Εξαιτίας τούτου αναμένεται αισθητή αύξηση της εμπορικής τιμής του κρασιού.
Ο Ρώσος ειδικός Βαντίμ Ντρόμπιζ αφηγήθηκε εν τω μεταξύ ότι τα τελευταία δέκα-δώδεκα χρόνια η παγκόσμια κατανάλωση οίνου για διάφορους λόγους μειώθηκε σχεδόν κατά τρεις φορές. Όλα αυτά τα χρόνια οι Ευρωπαίοι οινοποιοί αντιμετώπιζαν προβλήματα υπερπαραγωγής. Σήμερα διαθέτουν μεγάλα αποθέματα απούλητου κρασιού, υπογράμμισε ο Βαντίμ Ντρόμπιζ σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Ρωσίας»:
Για να καλυφθούν έστω και εν μέρει οι ζημιές, που υφίσταντο οι οινοποιοί τα τελευταία δέκα χρόνια, τώρα θα διογκωθεί η μαζική υστερία σχετικά με την έλλειψη κρασιού και την έλλειψη πρώτης ύλης. Εν συνεχεία αναμφίβολα θα πρέπει να ακολουθήσει η αύξηση των τιμών στην παραγωγή κρασιού.
Πάντως κάθε άλλο παρά όλοι οι οινοποιοί αποτιμούν την κατάσταση ως καταστροφική. Ο Τριστάν Κρεσμάν, διευθυντής του εργοστασίου οινοποιίας «Σατό Λιατούρ Μαρτιγιάκ» στην περιοχή του Μπορντό στη Γαλλία, υπενθύμισε την ξηρασία, αλλά ως προς τα υπόλοιπα εξέφρασε πλήρη ικανοποίηση και αισιοδοξία:
Είμαστε ικανοποιημένοι από τα κρασιά μας τη φετινή χρονιά, αν και πολλά από αυτά ακόμη δεν τα δοκιμάσαμε, γιατί τώρα προς το παρόν ωριμάζουν στις δεξαμενές μας. Αλλά αντιμετωπίζουμε με βεβαιότητα το μέλλον, ιδιαίτερα ως προς τα λευκά ξηρά κρασιά. Η μάρκα μας θα έχει περίπου τον ίδιο όγκο προς πώληση στην αγορά, όσο και την προηγούμενη χρονιά. Οπότε ας αναμένετε απολύτως αποδεκτές τιμές.
Την ίδια στιγμή στην Ιταλία η φετινή σοδειά σταφυλιού μειώθηκε μόλις κατά 3 %. Εξαιτίας αυτού η χώρα αναδείχθηκε στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή κρασιού. Σε ό,τι αφορά στη διεθνή αγορά κρασιού, η Ίρις Μποένινγκερ, για παράδειγμα, εμπορική διευθύντρια της εταιρείας ProChile, εκτιμά τις προοπτικές ως πολύ αισιόδοξες:
Παρά τις ανώμαλες θερινές θερμοκρασίες, οι Λατινοαμερικανοί οινοποιοί δεν υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Απλώς αρχίσαμε τη σοδειά λίγο νωρίτερα του συνηθισμένου, πράγμα, που ουδόλως θα επηρεάσει την ποιότητα του κρασιού. Εκτός αυτού, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους, αυξάνουμε σταδιακά τις εκτάσεις των αμπελιών μας. Αυτή τη χρονιά σχεδιάζουμε να αυξήσουμε σημαντικά την εξαγωγή του χιλιανού κρασιού στην Ευρώπη, προοπτική που διευκολύνεται από την κατάσταση στην αγορά.
Προς το παρόν ηγέτες της οινοπαραγωγής συνεχίζουν να είναι η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία. Η δημοτικότητα των κρασιών από τις χώρες του Νέου Κόσμου αυξάνεται, αλλά όλες μαζί κατέχουν μερίδιο μικρότερο του ενός τρίτου της παγκόσμιας εξαγωγικής αγοράς. Πάντως πριν από 30 χρόνια το μερίδιο αυτό ήταν μόλις 1 %.