Δείτε γιατί καταδίκασαν ποιητή σε ισόβια
Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ένας ποιητής ο οποίος είχε κατηγορηθεί για υποκίνηση εξέγερσης και δυσφήμιση του πρίγκιπα, μια ποινή που προκάλεσε την κατακραυγή οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς η χώρα αυτή είχε υποστηρίξει τις αντικυβερνητικές εξεγέρσεις σε άλλες χώρες που έγιναν γνωστές με την ονομασία Αραβική Άνοιξη.
Στους στίχους του, για τους οποίους κατηγορήθηκε, ο Μουχάμαντ Ιμπν αλ Ντιμπ αλ Αζάμι εξυμνούσε τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης που οδήγησαν στην ανατροπή τεσσάρων δυναστών, συχνά με τη στήριξη του Κατάρ. Ταυτόχρονα όμως επέκρινε και την απόλυτη μοναρχία στη χώρα του, κάνοντας λόγο για παράδειγμα για "σεΐχηδες που παίζουν πλέιστεϊσον".
Ο συνήγορός του και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νατζίμπ αλ Ναΐμι, είπε ότι σκοπεύει να καταθέσει έφεση κατά της απόφασης η οποία εκδόθηκε μετά από έξι συνεδριάσεις του δικαστηρίου, οι περισσότερες από τις οποίες έγιναν κεκλεισμένων των θυρών.
Ο αλ Ναΐμι ανέφερε ότι μάταια εξέφραζε τις επιφυλάξεις του για τη σύνθεση του δικαστηρίου με το σκεπτικό ότι ο πρόεδρος του, ένας Σουδανός, "ήταν ταυτόχρονα και ανακριτής" στην υπόθεση του ποιητή. Επίσης, με βάση τις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί η ανώτατη ποινή που μπορούσε να του επιβληθεί ήταν 5ετής φυλάκιση καθώς "τα ισόβια εφαρμόζονται μόνο στην περίπτωση απόπειρας πραξικοπήματος".
Από τη φυλακή όπου κρατείται εδώ και έναν χρόνο χωρίς να του επιτρέπονται επισκέψεις ο 36χρονος αλ Αζάμι δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι πιστεύει πως ο εμίρης Χάμαντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι είναι "καλός άνθρωπος" και μάλλον αγνοεί τα βάσανά του.
"Νομίζω ότι δεν ξέρει ότι μ' έχουν εδώ επί ένα χρόνο, ότι με έχουν στην απομόνωση. Αν το ήξερε, θα ήμουν ελεύθερος", είπε, σημειώνοντας ότι οι ηγέτες της χώρας στο παρελθόν στήριξαν την ιδέα μιας πιο ανοιχτής κοινωνίας και επέτρεψαν τη λειτουργία του τηλεοπτικού καναλιού Αλ Τζαζίρα. "Είναι λάθος. Δεν μπορούμε να έχουμε το Αλ Τζαζίρα στη χώρα και να βάζουν εμένα στη φυλακή επειδή είμαι ποιητής", πρόσθεσε. Να σημειωθεί ότι δεν επιτράπηκε στον αλ Αζάμι να είναι παρών στη δίκη του.
Ο Μουχάμαντ Ιμπν αλ Ντιμπ αλ Αζάμι δημοσίευσε ένα ποίημα με τον τίτλο "Γιασεμί", το σύμβολο της τυνησιακής εξέγερσης τον Ιανουάριο του ίδιου έτους που οδήγησε στην έκρηξη της Αραβικής Άνοιξης. Στο ποίημα αυτό υπάρχει ο στίχος "Είμαστε όλοι Τυνησία απέναντι στην καταπιεστική ελίτ". Ο αλ Αζάμι "δεν ενθάρρυνε την ανατροπή κάποιου συγκεκριμένου καθεστώτος", τόνισε ο συνήγορός του.
"Προσβλητικοί" θεωρήθηκαν επίσης οι στίχοι "Αν οι σεΐχηδες δεν μπορούν να αποδώσουν δικαιοσύνη, τότε ν' αλλάξουμε την εξουσία και να την δώσουμε στην ωραία γυναίκα" ενώ σε ένα άλλο σημείο ο αλ Αζάμι επιτίθεται σε έναν άλλο ποιητή κατηγορώντας τον ότι "είναι με τους σεΐχηδες και παίζουν πλέιστεϊσον".