Υπό εξέταση αύριο η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. με Σκόπια
Πρωτοφανή και προκλητική αδιαφορία προς τις ελληνικές θέσεις δείχνει η ΕΕ, καθώς στο αυριανό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξεταστεί η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ.
Αυτό μάλιστα συμβαίνει χωρίς να έχει λυθεί πρώτα το ζήτημα της ονομασίας, με μία Ελλάδα όχι απλά να παρακολουθεί αποχαυνωμένα τις εξελίξεις, αλλά όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα πρακτική, ίσως και να τις υποβοηθά σε κάποιο βάθμο.
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ερωτηθείς σχετικά με τις προσδοκίες του από το αυριανό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (στις 13 και 14 Δεκεμβρίου), σημείωσε ότι τους τελευταίους έξι μήνες είναι εξαιρετικά προσεκτικός στις δηλώσεις που κάνει ώστε «να μην επιτραπεί σε οποιονδήποτε που δεν επιθυμεί το καλό της χώρας να τις χρησιμοποιήσει ή να τις θέσει εκτός πλαισίου. Σε αυτή την κατεύθυνση θα αποφύγω να κάνω δηλώσεις και αυτή τη φορά. Θα περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα αποφασιστεί στις Βρυξέλλες. Παρακολουθούμε την κατάσταση με προσοχή, επικοινωνούμε με όλους όσους πρέπει, σε όλα τα απαραίτητα επίπεδα. Στο μεταξύ, δεν πρόκειται να προβώ σε κανένα σχόλιο πριν από τη μέρα που θα ληφθεί απόφαση για τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» πρόσθεσε ο Γκρούεφσκι.
Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ έχει προτείνει, για τέταρτη φορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι το θέμα της ονομασίας θα ληφθεί υπόψη στα πρώτα στάδια των διαπραγματεύσεων. Ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, παρουσιάζοντας την έκθεση προόδου της Επιτροπής για τα Σκόπια, τον περασμένο Οκτώβριο, είχε αναφέρει ακόμη ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να παρουσιάσει πρόταση για το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, στην οποία θα λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη επίλυσης του θέματος της ονομασίας, από τα πρώτα κιόλας στάδια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας έχει σημειώσει πως η θέση της Ελλάδας παραμένει σταθερή και συνεπής και ότι για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εκπλήρωση όλων των προϋποθέσεων και κριτηρίων που έχουν τεθεί με ομόφωνες αποφάσεις της ΕΕ. Στην κορυφή αυτών των προϋποθέσεων, όπως ανέφερε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δελαβέκουρας, βρίσκεται ο σεβασμός της καλής γειτονίας και κατά συνέπεια η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.
Ωστόσο, είναι φανερό πλέον, ότι η Ε.Ε. αδιαφορεί για την Ελλάδα και τις θέσεις της και από εκεί που το προαπαιτούμενο ήταν να λυθεί το «Μακεδονικό» και μετά να ξεκινήσουν οι όποιες συζητήσεις διαδικασίας ένταξης, τώρα ενδέχεται να ξεκινήσουν και να εμπεριέχουν το πρώην …προαπαιτούμενο ως απλά βασικό όρο επί της αρχής των διαπραγματεύσεων. Εάν αυτό δεν δείχνει ποιος θα είναι ο ριγμένος της υπόθεσης και ποιος ευθύνεται γι’ αυτό αναρωτιόμαστε τι το αποδεικνύει πλέον …για όσους ενδεχομένως να πίστευαν μέχρι τώρα το αντίθετο!