Μόνο 25.000 'Ελληνες ζούν στην Αλβανία σύμφωνα με απογραφή

H στατιστική αρχή INSTAT δημοσιοποίησε σήμερα τα αποτελέσματα της απογραφής του 2011, τα οποία επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει και υπολόγιζαν τους Έλληνες περί τις 25.000 πολίτες και μόνο.
2'

Σύμφωνα με τα "επίσημα" αποτελέσματα, το 83,2 % το πληθυσμού δήλωσαν Αλβανοί, ήτοι 2.329.715 πολίτες. Ενώ μόνο το 0.87% ή 24.361 ήταν εκείνοι που δήλωσαν Έλληνες. Τα Βορειοηπειρώτικα βέβαια υπενθυμίζουν ότι η οργάνωση της Ελληνικής Μειονότητας ΟΜΟΝΟΙΑ, έκανε έκκληση στα μέλη της να μην λάβουν μέρος στην απογραφή η οποία ποινικοποιούσε τον αυτοπροσδιορισμό των πολιτών. Άρα το μικρό αυτό νούμερα 0,87% αφορά εκείνο το μέρος του μειονοτικού πληθυσμού που δεν ακολούθησαν την τακτική της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και όχι επίσημη καταγραφή του μεγέθους αυτής. (λ.χ. είναι γνωστό ότι η απόφαση των ελληνόβλαχων της Κορυτσάς ήταν υπέρ της συμμετοχής στην απογραφή.)

Εθνοπολιτισμική ομάδα (εσκεμμένα επελέγη αυτός ο όρος αντί του εθνική ομάδα)

82.58 % Αλβανοί

0.87 % Έλληνες

0.30 % Ρομά

0.30 % Αρομούνοι

0.20 % Σλαβομακεδόνες.

το ποσοστό όσων αρνήθηκαν να απαντήσουν ανέρχεται σε13.96 %. Περιχαρής ο υπουργός Pollo δήλωσε ότι το 99% του ποσοστού αυτού δήλωσε πως η Αλβανική είναι η μητρική τους γλώσσα για να μην αφήσει καμία αμφιβολία ότι όσοι αρνήθηκαν ανήκουν σε κάποια μειονότητα.

Θρήσκευμα:

56.70% μουσουλμάνοι,

10.03 % καθολικοί

6.75 % οθόδοξοι,

2.09% μπεκτασίδες,

0.14% ευαγγελιστές

5.49% δήλωσαν πιστοί χωρίς να αναφέρουν θρήσκευμα

2.5 % άθεοι

το ποσοστό όσων αρνήθηκαν να απαντήσουν ανέρχεται σε 13.79%

Τα αποτελέσματα της αλβανικής απογραφής σε συνδυασμό με τις σοβινιστικές δηλώσεις Μπερίσα περί "Μεγάλης Αλβανίας" και την κριτική που δέχεται η χώρα από τα έδρανα του Ερωπαικού Κοινοβουλίου για τις πρακτικές αυτές, ίσως να δικαιώσουν τις εκκλήσεις της Ελληνικής Μειονότητας για την ακύρωση της απογραφής βίας και νοθείας. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρων αναμένονται και τα αποτελέσματα της απογραφής των ανα τον κόσμο Βορειοηπειρωτών από την ΟΜΟΝΟΙΑ, η οποία εξ αρχής είχε καταγγείλει τη διαδικασία, σε αντίθεση με τη στάση κάποιον παραγόντων της μειονότητας που έπαιξαν το ρόλο ενός "βορειοηπειρωτικού άλλοθι" στις πολιτικές αφελληνισμού του Αλβανικού κράτους. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, μόλις το 0,5% της ελληνικής μειονότητας στη χώρα συμμετείχε στη διαδικασία.