ΚΕΑΔ: «Στημένη» η απογραφή στην Αλβανία
Σε ανακοίνωσή του, το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) αναφέρει ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα της απογραφής και πως θεωρεί τη διαδικασία συγκέντρωσης στοιχείων «στημένη».
Τονίζει, δε, πως «δεν απεικονίζει (η απογραφή) την πραγματικότητα στην Αλβανία» και ότι οι μειονότητες θα αποταθούν στα διεθνή for a διότι «η απογραφή εμπεριέχει προκλητικά στοιχεία και αποτελεί κίνδυνο για την περιοχή και την Ευρώπη».
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ομόνοια καταγγέλλει «την κραυγαλέα προβοκάτσια που επιχειρείται εις βάρος της ελληνικής εθνικής μειονότητας», όπως αναφέρει και θεωρεί την απογραφή "στατιστική συρρίκνωση".
Υπογραμμίζει ακόμη ότι θα διενεργήσει η ίδια τη δική της απογραφή, κάτι που έχει ανακοινώσει ήδη από τον Ιούνιο.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Γκαζέτα Σκιπτάρε, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, όπου θα συζητηθεί το θέμα της απογραφής, αφού οι ορθόδοξοι εμφανίζονται ως τρίτη μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα, με τη διαφορά, μάλιστα, από τους δεύτερους καθολικούς να φτάνει σχεδόν το 4%.
«Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, μας εκπλήσσουν και είναι απαράδεκτα» δήλωσε στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας Θωμά Δήμα.
Στον αντίποδα, την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της απογραφής εξέφρασε το κόμμα των τσάμηδων PDIU και η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία.
Βάσει της απογραφής, ο πληθυσμός της χώρας είναι σήμερα 2.821.977 κάτοικοι, ενώ στην απογραφή του 2001 ήταν 3.069.275, δηλαδή σε δέκα χρόνια ο πληθυσμός της Αλβανίας μειώθηκε κατά 8%, γεγονός που ο υπουργός Καινοτομίας Γκεντς Πόλο απέδωσε στη μετανάστευση.
Από την απογραφή προέκυψε ακόμη ότι ο αριθμός των γεννήσεων μειώθηκε από 53 χιλ. ετησίως το 2001 σε 34 χιλ. το 2011. Η μέση ηλικία του πληθυσμού ανήλθε από 30,6 έτη το 2001, σε 35,3 έτη το 2011. Οι υπερήλικες αποτελούν το 2011 το 11% του πληθυσμού, σε σύγκριση με 8% του πληθυσμού που ήταν το 2001. Σημειώνεται, δε, ότι στην Αλβανία υπάρχουν 67.593 αναλφάβητοι, 30.000 εκ των οποίων δεν πήγαν ποτέ σχολείο.