Εφιάλτης η παριζιάνικη «φινέτσα» για τους τουρίστες

Εκστρατεία για να επιστρέψουν οι καλοί τρόποι και η φιλοξενία στην «πόλη του φωτός» ξεκίνησαν οι γαλλικές αρχές, καθώς η αλαζονική και αγενής συμπεριφορά των Παριζιάνων έχει γίνει εφιάλτης για τους τουρίστες.
1'

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το αεροδρόμιο του Παρισιού Ρουασί-Σαρλ-ντε-Γκολ ανακηρύχθηκε το 2011 από το CNN το χειρότερο αεροδρόμιο στον κόσμο, μεταξύ άλλων και για την αδιαφορία του προσωπικού απέναντι στους επιβάτες τράνζιτ.

Το Παρίσι, μία από τις εμβληματικές πόλεις του παγκόσμιου τουρισμού, η εικόνα της οποίας είναι συνυφασμένη με τα αρώματα, τη σαμπάνια, την υψηλή ραπτική, προκαλεί μεγάλη απογοήτευση στους τουρίστες που ανακαλύπτουν την ανάγωγη συμπεριφορά των κατοίκων της.

Μερικές από τις ενοχλητικές συνήθειες των Παριζιάνων είναι να διηγούνται την ιστορία της ζωής τους φωναχτά στο κινητό, να καπνίζουν σε χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, να βάζουν τα πόδια τους στο κάθισμα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, να σπρώχνουν τους άλλους στο δρόμο χωρίς να ζητούν συγγνώμη.

Τα προβλήματα είναι γνωστά και στον οργανισμό διαχείρισης του μετρό και των λεωφορείων (RATP): το 97% των επιβατών δηλώνουν ότι ήταν παρόντες τουλάχιστον σε μία απρεπή πράξη τον τελευταίο μήνα, ενώ το 63% δηλώνει ότι κάνει καμιά φορά απρέπειες.

«Το φτύσιμο, οι υβριστικές χειρονομίες και οι βρισιές είναι καθημερινό φαινόμενο», λέει ένας οδηγός λεωφορείου και παραδέχεται ότι τα χειρότερα συμβαίνουν στα νυχτερινά λεωφορεία, όπου οι άνθρωποι «πίνουν, καπνίζουν χασίς, βάζουν τα πόδια στα καθίσματα».

«Πρόκειται για ένα αρκετά γαλλικό κοινωνικό πρόβλημα», δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του οργανισμού των γαλλικών σιδηροδρόμων (SNCF), ο Γκιγιόμ Πεπί, που πρόκειται να προσλάβει με την οικονομική βοήθεια του κράτους περίπου εκατό «μεσολαβητές» για την αντιμετώπιση των απρεπειών στα γαλλικά τρένα.