Η Ρωσία κατασκευάζει νέου τύπου διηπειρωτικούς πυραύλους
Η Ρωσία σχεδιάζει τουλάχιστον δύο τύπους εντελώς νέων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Ένα από αυτά τα δύο σχέδια, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, είναι ο γιγάντιος πύραυλος υγρού καυσίμου Sarmat, ο οποίος θα αντικαταστήσει το σοβιετικό σύστημα RS-36М Voevoda, πιο γνωστό με τη δυτική του ονομασία Satana.
Ρωσία και Κίνα επέλεξαν διαφορετικές προσεγγίσεις για την αντικατάσταση των βασικών βαρέων πυραύλων τους. Η Ρωσία αποφάσισε ουσιαστικά να αναγεννήσει το σύστημα RS-36 σε νέο πλέον τεχνικό επίπεδο. Η επιλογή πυραύλου υγρού καυσίμου συνδέεται με το ότι σε σύγκριση με τους πυραύλους ξηρού καυσίμου διαθέτει μεγάλο ωφέλιμο φορτίο. Η Ρωσία αναμένει ότι μελλοντικά οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν την ανάπτυξη μέσων αντιπυραυλικής άμυνας στο Διάστημα και θα ενισχύσουν τις δυνατότητες της αντιπυραυλικής τους ασπίδας στην Ευρώπη. Ένας πιο βαρύς και ισχυρός πύραυλος θα είναι σε θέση εγγυημένα να υπερβαίνει αυτήν την άμυνα.
Όσον αφορά την Κίνα είναι γνωστό ότι επιπρόσθετα στους ευκίνητους πυραύλους ξηρού καυσίμου DF-31A, που παράγονται σήμερα, εργάζεται για την κατασκευή βαρέος πυραύλου ξηρού καυσίμου με διασπώμενη κεφαλή. Ο πύραυλος αυτός επίσης αποτελεί απάντηση στην ενίσχυση των αμερικανικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, αλλά θα του είναι δύσκολο να φθάσει την ακτίνα πτήσης και το ωφέλιμο φορτίο, που διαθέτει ο DF-5.
Αυτή η προσέγγιση ανταποκρίνεται στην κινεζική στρατηγική ανάπτυξης των πυρηνικών της δυνάμεων. Η Κίνα αρχικώς δεν επεδίωκε την πυρηνική ισορροπία με τις ΗΠΑ, στρέφοντας κυρίως την προσοχή της στην υποστήριξη μια μικρής ομάδας πυραύλων, ικανών να αντέξουν το πρώτο χτύπημα και να καταφέρουν απαντητικό χτύπημα.