ΣΟΚ! Αφαίρεση οργάνων μετά από εκτελέσεις

Η Κίνα θέλει να απαγορεύσει την αφαίρεση οργάνων μετά από εκτελέσεις και να φτιάξει ένα σύστημα για τη δωρεά τους. Το εμπόριο οργάνων έχει ήδη απαγορευθεί, ειδικοί ωστόσο διατηρούν επιφυλάξεις.
2'

Η Κίνα δέχεται επικρίσεις εδώ και χρόνια διότι εφαρμόζει τη θανατική ποινή. Σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου δεν γίνονται τόσες εκτελέσεις. Πόσες ακριβώς είναι, παραμένει άγνωστο. Ο Τζον Καμ, πρόεδρος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Dui Hua, δηλώνει στην Deutsche Welle: «Ο αριθμός των εκτελέσεων παραμένει κρατικό μυστικό. Παρόλα αυτά ειδικοί και επιστήμονες καταφέρνουν πού και πού να αντλήσουν πληροφορίες. Έτσι για παράδειγμα υπολογίζουν ότι το 2011 περίπου 4.000 άνθρωποι εκτελέστηκαν στην Κίνα».

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις υπολογίζουν πάντως πως ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Το ίδιο αδιευκρίνιστος παραμένει και ο αριθμός των οργάνων που αφαιρούνται. Η Ροζάνα Ρίζε από τη Διεθνή Αμνηστεία λέει σχετικά: «Στην Κίνα τα όργανα από αυτούς που εκτελούνται είναι η κύρια πηγή για τις μεταμοσχεύσεις. Εν τω μεταξύ ακόμα και κρατικές υπηρεσίες είδαν πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι αποδεκτό και να αποτελεί λύση όπως είπε και ο υφυπουργός υγείας».

Τα πολύτιμα όργανα....

Στις αρχές του 1970 έγιναν στην Κίνα οι πρώτες μεταμοσχεύσεις. Ακόμα και τότε τα όργανα τα έπαιρναν από φυλακισμένους που τους εκτελούσαν. Όπως και τότε έτσι και σήμερα κανένας Κινέζος δεν είναι πρόθυμος να δωρίσει τα όργανά του μετά θάνατον. Στην Κίνα πιστεύεται πως μετά την επίγεια ζωή υπάρχει μια άλλη και εκεί ο άνθρωπος θα χρειαστεί και πάλι όλα τα ζωτικά του όργανα.

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται πάντως κάτι να αλλάζει. Η κινεζική κυβέρνηση ήδη πριν από πέντε χρόνια αποφάσισε ότι τα όργανα όσων εκτελούνται θα πηγαίνουν σε συγγενείς τους που τα έχουν ανάγκη. Στην πράξη όμως κάτι τέτοιο δεν εφαρμόζεται. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, κάθε χρόνο στην Κίνα γίνονται 10.000 μεταμοσχεύσεις και 7.000 περίπου όργανα προέρχονται από ανθρώπους που εκτελέστηκαν.

«Από ένα πτώμα αφαιρούνται περισσότερα όργανα ταυτόχρονα» καταγγέλλει η Ροζάνα Ράις. Οι περισσότερες θανατικές ποινές εκτελούνται με μια ένεση μέσα σε ειδικά λεωφορεία. Τα λεωφορεία αυτά σταθμεύουν έξω από νοσοκομεία για να μπορούν να τα προμηθεύουν κατευθείαν με τα όργανα.

Στην Κίνα περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι περιμένουν ένα όργανο. Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα όργανα από τους ανθρώπους που εκτελούνται δεν θα χρησιμοποιούνται πλέον για μεταμοσχεύσεις. Μέχρι το 2015 θα πρέπει να ακολουθείται η νόμιμη οδός και να ενημερωθεί σωστά ο κόσμος. Οι νεότεροι πάντως φαίνονται πιο ανοιχτοί στο ζήτημα της δωρεάς οργάνων.

ΠΗΓΗ DW