Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και τα συνεχιζόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι, η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της ψευδοκυβέρνησης και του λεγόμενου δήμου κατεχόμενης Λευκωσίας και η αντίδραση του «πρωθυπουργού» στο αποτέλεσμα των εκλογών στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας και στη σχετική απόφαση ψευδοδικαστηρίου είναι μερικά από τα σημερινά θέματα που απασχολούν τις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου
4'


Με τίτλο «Το πρόβλημα στο δήμο Λευκωσίας το έλυσε ο Χριστόφιας», η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) αναφέρει ότι μετά την απειλή που εξαπέλυσε η συντεχνία των «εργαζομένων» στο λεγόμενο δήμο κατεχόμενης Λευκωσίας ότι αν δεν λυθούν τα προβλήματά τους, θα ζητήσουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφιας. Ο ψευδοπρωθυπουργός Ιρσέν Κιουτσιούκ είχε συνάντηση χθες με τη «συντεχνία» κατά την οποία επιτεύχθηκε συμφωνία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στο «δήμο». Αλλού γράφει ότι ο «πρωθυπουργός» και ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ιρσέν Κιουτσιούκ χαρακτήρισε «άδικη» την απόφαση του ψευδοδικαστηρίου σχετικά με το αποτέλεσμα του εκλογικού συνεδρίου του κόμματός του αλλά παρόλα αυτά θα την σεβαστεί. Γράφει, ακόμα ότι τα θύματα της ασφάλτου στα κατεχόμενα κατά το 2012 ήταν 24 και 929 τραυματίες.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Λήγει η απεργία», αναφέρεται στη συμφωνία μεταξύ του ψευδοπρωθυπουργού Ιρσέν Κιουτσιούκ και της «συντεχνίας» των εργαζομένων στον κατεχόμενο λεγόμενο δήμο Λευκωσίας σύμφωνα με την οποία μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2013 η ψευδοκυβέρνηση θα μεταφέρει στο «δήμο» Λευκωσίας κεφάλαια ύψους έξι εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ». Επίσης γράφει ότι ενώ στην Τουρκία έχουν δοθεί αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους, στα κατεχόμενα γίνονται αποκοπές στους μισθούς με το χαμηλότερο μισθό στην Τουρκία να είναι 1800 τουρκικές λίρες (770 ευρώ) ενώ στα κατεχόμενα ο χαμηλότερος μισθός ανέρχεται στις 1300 τουρκικές λίρες (560 ευρώ). Γράφει ακόμα ότι, θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα στον τομέα ασφάλειας στους δρόμους και στόχος θα πρέπει να είναι για το 2013 η μείωση του αριθμού των θυμάτων της ασφάλτου.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Η λύση στην κρίση ήταν τα έξι εκατομμύρια», γράφει ότι σήμερα θα υπογραφεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε την Κυριακή μεταξύ της συντεχνίας των «υπαλλήλων» στο λεγόμενο δήμο κατεχόμενης Λευκωσίας και θα καταβληθούν τα οφειλόμενα στους «υπαλλήλους» ενώ σύμφωνα με την απόφαση, όσοι έλαβαν μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις δεν θα πληρωθούν. Αλλού αναφέρεται στην απόφαση λεγόμενου δικαστηρίου για το αποτέλεσμα του εκλογικού συνεδρίου του Κόμματος Εθνικής Ενότητας ότι δηλαδή θα πρέπει να επαναληφθεί δεύτερος γύρος εκλογών και γράφει ότι ο ηγέτης του ΚΕΕ και ψευδοπρωθυπουργός Ιρσέν Κιουτσιούκ αντίδρασε στην απόφαση λέγοντας ότι είναι άδικη ενώ παράλληλα εξέφρασε την πλήρη συμμόρφωσή του με την απόφαση.

Με τίτλο «Χειρότερα και από πόλεμο», η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι η οικονομική κρίση στις ελεύθερες περιοχές έχει οδηγήσει πολλά καταστήματα να βάλουν λουκέτο ενώ άλλα έχουν αρχίσει τις εκπτώσεις ελπίζοντας ότι έτσι θα μπουν λεφτά στα ταμεία τους και αναφέρει ότι οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν τους σημαντικότερους πελάτες των καταστημάτων. Επίσης γράφει ότι τα οικονομικά προβλήματα οδήγησαν τους Ελληνοκύπριους να προσφύγουν στη λεγόμενη επιτροπή ακίνητης περιουσίας του ψευδοκράτους και έχουν υποβληθεί επιπλέον δύο χιλιάδες αιτήσεις. Αναφέρει ακόμα ότι ο Βρετανός Γκάρυ Ρομπ (έκτιζε παράνομα σε γη Ε/κ) μετά την αποφυλάκισή του από τις κεντρικές φυλακές αφού εξέτισε ποινή εννέα μηνών έστειλε επιστολή στον κατοχικό ηγέτη, στον οποίο κατηγορεί την προηγούμενη ψευδοκυβέρνηση Σογιέρ ότι τον έχει εξαπατήσει και ζητεί αποζημιώσεις για τους πελάτες του.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Υπάρχει διαφορά», γράφει ότι ενώ ο κατώτατος μισθός ενός δημοσίου υπαλλήλου στην Τουρκία είναι 1818 τουρκικές λίρες (780 ευρώ) στα κατεχόμενα εξακολουθεί μετά από καιρό να παραμένει στις 1415 τουρκικές λίρες (607 ευρώ) και να μην δίνονται οποιεσδήποτε αυξήσεις. Επίσης γράφει ότι, κατά το 2012 διεπράχθησαν στα κατεχόμενα έξι εγκλήματα, 584 ληστείες και διαρρήξεις ενώ οι βιασμοί γίνονται πλέον συχνό φαινόμενο. Ακόμα αναφέρεται στη συμφωνία μεταξύ της λεγόμενης συντεχνίας των «εργαζομένων» στο λεγόμενο δήμο κατεχόμενης Λευκωσίας ΒΕΣ με την ψευδοκυβέρνηση με την οποία λύνεται η απεργία στο «δήμο» ενώ θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζομένους.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή