Ένταση στο Πακιστάν μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις
Ένταση επικράτησε σήμερα στο Πακιστάν, την επομένη μιας από τις πιο πολύνεκρες ημέρες της πρόσφατης ιστορίας της χώρας με 125 νεκρούς σε τέσσερις επιθέσεις οι οποίες είχαν στόχο ειδικά σιίτες, στο αποκορύφωμα της αύξησης των επεισοδίων βίας ενώ απομένουν μήνες ως τις εκλογές.
Η πιο αιματηρή από τις χθεσινές επιθέσεις, μια διπλή επίθεση βομβιστών-καμικάζι που διαπράχθηκε σε ένα μπιλιαρδάδικο σε μια συνοικία όπου κατοικούν κυρίως μέλη της σιιτικής μειονότητας, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 92 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 121, στην Κουέτα, πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαλουτσιστάν, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.
Στο κατάστημα αυτό σύχναζαν κυρίως σιίτες, σύμφωνα με τις αρχές.
Την ευθύνη για την επίθεση αυτή, την πιο αιματηρή που έχει γίνει ποτέ στο Πακιστάν εναντίον της συγκεκριμένης θρησκευτικής μειονότητας--στην οποία ανήκει περίπου το 20% του πληθυσμού της χώρας ο οποίος ανέρχεται σε 180 εκατομμύρια--, ανέλαβε μια σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση, η Λασκάρ ε Τζάνγκβι ("Στρατός του Τζάνγκβι"), η οποία διαπράττει τις περισσότερες επιθέσεις εναντίον σιιτών στη χώρα.
Η συγκεκριμένη ομάδα, που θεωρείται πως συνδέεται με την αλ Κάιντα και τους Πακιστανούς Ταλιμπάν, είχε αναμιχθεί σύμφωνα με τις αρχές στην απαγωγή και την δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ, που είχε αποκεφαλιστεί τον Ιανουάριο του 2002.
Εκατοντάδες σιίτες προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία σήμερα αντίκρυ στο κτίριο που υπέστη τεράστιες καταστροφές από την επίθεση, ενώ συγγενείς αρνήθηκαν να ενταφιάσουν τους οικείους τους οι οποίοι σκοτώθηκαν από την επίθεση ωσότου αποκατασταθεί η ασφάλεια στην πόλη, καταγγέλλοντας ως αναποτελεσματική την δράση της αστυνομίας και της παραστρατιωτικής συνοριοφρουράς.
Η τοπική κυβέρνηση του Μπαλουτσιστάν, που αντιμετωπίζει επίσης μια αυτονομιστική εξέγερση, κήρυξε τριήμερο πένθος, κάτι που πάντως δεν εμφανίστηκε να πείθει τους διαδηλωτές.
«Το κίνημα διαμαρτυρίας θα συνεχιστεί ώσπου ο στρατός να αναλάβει τον έλεγχο στην Κουέτα», στη θέση μιας κυβέρνησης «αδύναμης ή απρόθυμης» να εγγυηθεί την ασφάλεια, είπε ένας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης, ο Χασίμ Μουσαβί, στέλεχος ενός σιιτικού κόμματος.
Η επίθεση στην Κουέτα είναι η πιο αιματηρή μετά από την επίσης διπλή επίθεση εναντίον της αστυνομίας πριν από δύο χρόνια, τον Μάιο του 2011, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας --που θεωρείται προπύργιο των Ταλιμπάν-- όταν είχαν βρει το θάνατο 98 άνθρωποι.
Πριν από τις δύο αυτές εκρήξεις στο κατάστημα με τα μπιλιάρδα είχε προηγηθεί, επίσης στην Κουέτα, μια επίθεση σε μια πολυσύχναστη αγορά με 11 νεκρούς και 27 τραυματίες. Η πυροδότηση του εκρηκτικού μηχανισμού είχε στόχο άνδρες μιας παραστρατιωτικής μονάδας που είναι ιδιαίτερα ενεργή στο Μπαλουτσιστάν, την πιο φτωχή επαρχία του Πακιστάν, που γειτονεύει με το Ιράν και με το Αφγανιστάν. Την ευθύνη ανέλαβαν αυτονομιστές.
Η τέταρτη επίθεση έγινε στην Μινγκόρα, πρωτεύουσα της περιοχής της κοιλάδας Σαβάτ, όπου μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην έδρα ενός θρησκευτικού κινήματος στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 80. Επρόκειτο για την πιο αιματηρή επίθεση στην περιοχή αυτή αφότου ο στρατός την ανακατέλαβε από τους Ταλιμπάν το 2009.
Πολλές κυβερνήσεις καταδίκασαν σήμερα τις χθεσινές επιθέσεις, μεταξύ αυτών και εκείνη της Γαλλίας, η οποία κάλεσε τις πακιστανικές αρχές να ενεργήσουν προκειμένου να «τερματιστούν τα επεισόδια θρησκευτικής βίας» και να καταπολεμηθεί ο εξτρεμισμός.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) έχει καταγγείλει την «χαλαρότητα και την αδιαφορία των αρχών» του Πακιστάν για τις «σφαγές» ων σιιτών, που γίνονται όλο και πιο συχνές τα τελευταία δυο χρόνια--μόνο το 2012 σημειώθηκε ρεκόρ θανάτων (400).
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του εθνικού συμβουλίου των οργανώσεων των σιιτών, Μολάνα Αμίν Σαχίντι, επιτέθηκε στον ισχυρό επικεφαλής του πακιστανικού στρατού, το στρατηγό Περβέζ Άσφακ Καγιάνι. «Ρωτώ τον στρατηγό: Τι έχετε κάνει αυτά τα τρία επιπλέον χρόνια που βρίσκεστε στη θέση του επικεφαλής του στρατού; Τι άλλο μας έχετε προσφέρει εκτός από περισσότερους θανάτους;», είπε.
Ο απόστρατος στρατηγός και πολιτικός αναλυτής Ταλάτ Μασούντ εκτίμησε από την πλευρά του ότι ο πολλαπλασιασμός των επεισοδίων βίας αποδεικνύει ότι «η κυβέρνηση έχει απολέσει πλήρως τον έλεγχο της κατάστασης» και λόγω αυτού «θα είναι πολύ δύσκολο να διεξάγει (τις προσεχείς) εκλογές», πριν από το καλοκαίρι.