Σάχελ: Μακροπρόθεσμη πολιτική για εξάλειψη της τρομοκρατίας
"Το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων δεν θα είναι το τέλος της ιστορίας, αντίθετα, γιατί οι υποχρεώσεις είναι τεράστιες", επισήμανε ο ίδιος. "Είναι το είδος της πρόκλησης που πρέπει να αντιμετωπίσει τη Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέτρα κάθε φορά τόσο για την ασφάλεια, όσο και για την ανάπτυξη.
Ο ντε Κερσόβ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Βελγίου, έχει αναλάβει συντονιστής της ΕΕ από το 2007.
Οι χώρες της ΕΕ έχουν καταλάβει πλέον τη σημασία της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας, επισημαίνει. "Εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια, το Μαλί αποτελούσε πηγή ανησυχίας για την Γαλλία και την Ισπανία, για λόγους ιστορικούς και γεωγραφικούς. Το Πακιστάν ανησυχεί περισσότερο την Βρετανία σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Χρειάστηκε χρόνος για να αποδεχτούν οι 27 πως αυτά που συμβαίνουν στο Σάχελ είναι σημαντικά για την ασφάλεια της ηπείρου", είπε χαρακτηριστικά.
Ο ντε Κερσόβ υπογράμμισε πως η Ευρώπη κάνει πολλά για το θέμα αυτό, "ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα ανθρωπιστικά προγράμματα, την ανάπτυξη και την πρόληψη, οι μηχανισμοί των Βρυξελλών είναι παρόντες στο Σάχελ".
"Στην αρχή το κίνημα Aqmi το αποτελούσαν Αλγερινοί, σήμερα στρατολογεί μαχητές από διαφορετικές περιοχές. Η οργάνωση Μουτζάο αποτελείται από πολλούς Μαυριτανούς, αλλά και Νιγηριανούς και Σενεγαλέζους", διευκρίνισε ο ντε Κερσόβ, ο οποίος τόνισε πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για το "τι συμβαίνει στους καταυλισμούς προσφύγων στην Μαυριτανία που έχουν μετατραπεί σε φυτώρια εξτρεμιστών, γιατί οι νέοι εκεί δεν έχουν τίποτε να κάνουν".
Η κατάσταση είναι το ίδιο ανησυχητική στη βόρεια Νιγηρία, όπου δραστηριοποιείται το εξτρεμιστικό κίνημα Μπόκο Χαράμ, συμπληρώνει.
Οι μυστικές υπηρεσίες υπολογίζουν τους τζιχαντιστές στο Σάχελ ανάμεσα σε 500 ως 1.000. "Σύμφωνα με την εκτίμησή μας το ένα τρίτο από αυτούς έχουν πραγματικά ιδεολογικά κίνητρα και είναι έτοιμοι να πεθάνουν", οι υπόλοιποι είναι άνθρωποι που εντάσσονται στις οργανώσεις για άλλους λόγους, οικονομικούς ή τοπικούς", πρόσθεσε.
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν στόχο να "υποχρεώσουν τα δύο τρίτα (των τζιχαντιστών) να επιστρέψουν στις προηγούμενες ασχολίες τους ώστε να "απομονωθεί ο πυρήνας των πιο αποφασισμένων", συμπλήρωσε.
Για τον ντε Κερσόβ, είναι απαραίτητο οι στρατιωτικές ενέργειες να συνοδεύονται από επιχειρήσεις που θα εγγυώνται την ασφάλεια στις μεγάλες πόλεις, όπως το Γκάο και το Τομπουκτού στο βόρειο Μαλί, τις οποίες κατέχουν οι ριζοσπαστικές οργανώσεις. "Πρέπει ο πληθυσμός να μπορεί αμέσως να βλέπει την διαφορά στην καθημερινή του ζωή..δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, αλλά η ΕΕ έχει τα απαραίτητα μέσα", κατέληξε.