Κλείνει πιθανότατα το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ιαπωνίας
Ένα μέρος ή το σύνολο του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ιαπωνίας ενδέχεται να χρειαστεί να κλείσει καθώς βρίσκεται πάνω από γεωλογικά ρήγματα τα οποία ενδέχεται να θεωρηθούν ενεργά βάσει των νέων κανονισμών ασφαλείας.
Το πυρηνικό εργοστάσιο του Κασιβαζάκι-Καρίβα, το οποίο έχει επτά πυρηνικούς αντιδραστήρες, βρίσκεται εκτός λειτουργίας μετά τον σεισμό της Νιιγκάτα το 2007 και εξαιτίας των νέων μέτρων προφύλαξης που έχουν ληφθεί μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της 11 Μαρτίου 2011.
Όλα τα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας είναι εκτός λειτουργίας μετά το ατύχημα αυτό εκτός από αυτό του Όι, δύο από τους τέσσερις αντιδραστήρες του οποίου έχουν επαναλειτουργήσει.
Η εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco) που εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθμό του Κασιβαζάκι-Καρίβα θεωρεί ότι τα ρήγματα πάνω από τα οποία είναι κατασκευασμένος είναι ανενεργά. Όμως η νέα αρχή πυρηνικής ασφάλειας που συστάθηκε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο θα μπορούσε να τα θεωρήσει ενεργά, εφόσον υιοθετηθούν οι πιο αυστηροί κανόνες ασφαλείας που εξετάζονται.
Η αρχή εξετάζει το ενδεχόμενο να θεωρείται ενεργό ένα ρήγμα που προκάλεσε σεισμό τα τελευταία 400.000 χρόνια, αντί για τα 120.000 με 130.000 χρόνια που ισχύει τώρα.
Όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, «οι νέες κατευθυντήριες γραμμές θα ισχύσουν από τον Ιούλιο, στη συνέχεια και με βάση αυτές θα επαναξιολογήσουμε το επίπεδο ασφαλείας κάθε πυρηνικού σταθμού της Ιαπωνίας».
Τουλάχιστον δύο ρήγματα που τώρα θεωρούνται ανενεργά ενδέχεται να ενταχθούν στην κατηγορία των ενεργών, γεγονός που θα καταστήσει αδύνατο να λειτουργήσουν οι πυρηνικοί σταθμοί που έχουν κατασκευαστεί κοντά τους.
Πάντως το Κασιβαζάκι-Καρίβα δεν είναι ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός της Ιαπωνίας για τον οποίο υπάρχουν υπόνοιες ότι έχει κατασκευαστεί σε υψηλού κινδύνου περιοχή λόγω των ρηγμάτων. Πέντε ακόμη πυρηνικά εργοστάσια έχουν ξεκινήσει γεωλογικές έρευνες για το έδαφος στο οποίο έχουν κατασκευαστεί, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε απαγόρευση της επαναλειτουργίας τους.