DW: Τι δεν λέει η έκθεση για τις εξαγωγές όπλων...
Γιατί γερμανικά όπλα εντοπίζονται σε εμπόλεμες περιοχές; Η γερμανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως δηλώσει πως παρακολουθεί στενά που πάνε τα όπλα και δηλώνει ότι απαγορεύεται να εξάγονται σε περιοχές που καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα ή όπου είναι συχνές οι πολεμικές συρράξεις.
Παρόλα αυτά όμως Λίβυοι αντάρτες πολεμούσαν το 2011 με σύγχρονα γερμανικά όπλα εναντίον του δικτάτορα Καντάφι. Πώς έφτασαν όμως τα όπλα αυτά μέχρι τη Λιβύη; Το γεγονός, για παράδειγμα όπλα τύπου G36 να προέρχονται από εφοδιασμό του γερμανικού στρατού, αποκλείεται. Ο γερμανικός στρατός το διαψεύδει όπως επίσης και Γερμανοί κατασκευαστές διαψεύδουν ότι προμήθευσαν με τέτοια όπλα τη Λιβύη.
Πληροφορίες με το σταγονόμετρο
Όποιος όμως πιστεύει ότι απαντήσεις για τέτοια θέματα μπορεί να πάρει από την ετήσια έκθεση της γερμανικής κυβέρνησης για τις εξαγωγές όπλων, θα απογοητευθεί. «Η ετήσια έκθεση σε καμία περίπτωση δεν αναφέρει ποια εταιρεία, σε ποια χρονική στιγμή, σε ποια χώρα έκανε εξαγωγές» συνοψίζει ο Γιαν Γκρέμπε, από το International Center for Conversion στη Βόννη.
Η ετήσια έκθεση της γερμανικής κυβέρνησης για τις εξαγωγές όπλων δεν είναι παρά μια γενική σύναψη για άδειες εξαγωγών. Πρόκειται για μια λίστα από χώρες οι οποίες ενέκριναν τις εισαγωγές. Εάν οι εξαγωγές έγιναν πράγματι στο ύψος που αναφέρεται ή εάν καν έγιναν, αυτό δεν αναφέρεται. Τα δε προϊόντα περιγράφονται πολύ γενικά, όπως για παράδειγμα, αυτοκίνητα, ανταλλακτικά, ηλεκτρονικά είδη, όπλα, σφαίρες. Είκοσι γενικές κατηγορίες υπάρχουν.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει βέβαια αντίθετη άποψη και θεωρεί τη λίστα αυτή πολύ λεπτομερή. «Στην ετήσια εκθεση για τις εξαγωγές όπλων η γερμανική κυβέρνηση αναφέρει λεπτομερώς τις άδειες που έχουν δοθεί για εξαγωγές πολεμοφοδίων και άλλων εξοπλιστικών προϊόντων» δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών μετά από ερώτημα της DW.
Τα όπλα μια καλή πηγή εσόδων
Δεν είναι όμως μόνο οι γερμανικές εταιρείες που ασχολούνται με τις εξαγωγές αλλά και η ίδια η κυβέρνηση τις προωθεί. Ούτε κι εδώ όμως η ετήσια έκθεση λέει πολλά.
Κι όμως υπάρχουν αριθμοί για τις πωλήσεις. Από εμπιστευτικά έγγραφα προκύπτει για παράδειγμα ότι οι γερμανικές δυνάμεις έκλεισαν συμφωνίες ύψους σχεδόν έντεκα εκατομμυρίων ευρώ για πωλήσεις εργαλείων, πολεμοφοδίων και τεθωρακισμένων στη Βραζιλία, τη Χιλή, τη Δανία, τον Καναδά και τη Σουηδία.Το 2010 η Γερμανία πούλησε στην Τουρκία 56 τανκς τύπου Leopard2A4 για περισσότερα από 13 δις ευρώ. Τα χρήματα αυτά πάνε κατευθείαν στο δημόσιο προϋπολογισμό.
Και μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια. Ενώ οι γερμανικές εταιρείες πρέπει να ζητήσουν προηγούμενη άδεια, το υπουργείο Άμυνας εγκρίνει το ίδιο τις άδειες του για τις εν λόγω συναλλαγές.