Διεθνής Αμνηστία: Εκτελέσεις αμάχων στο Μαλί
"Είναι απολύτως επιτακτικό η Γαλλία και το Μαλί να αρχίσουν μια έρευνα για να προσδιοριστεί ποιος πραγματοποίησε αυτή την αεροπορική επίθεση" με στόχο την πόλη Κόνα (κεντρικό Μαλί) που είχε προκαλέσει το θάνατο πέντε αμάχων --μεταξύ των οποίων μια μητέρα και τα τρία μικρά παιδιά της-- στην αρχή της επίθεσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος Γκαετάν Μοοτόο.
"Τα αποτελέσματα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα στο σύνολό τους ώστε να καταστεί δυνατό να προσδιοριστεί αν υπήρξε παραβίαση του διεθνούς δικαίου", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με τη μκο, γάλλοι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν πως "δεν πραγματοποίησαν" πλήγμα στην Κόνα το πρωί της 11ης Ιανουαρίου.
Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει εξάλλου πως συγκέντρωσε μαρτυρίες που δείχνουν πως στις 10 Ιανουαρίου, δηλαδή την παραμονή της γαλλικής επέμβασης, "ο στρατός του Μαλί συνέλαβε και εκτέλεσε με εξωδικαστικό τρόπο περισσότερους από μια εικοσαριά αμάχους", κυρίως στη Σεβαρέ (κεντρικό Μαλί).
Και σ' αυτή την περίπτωση "οι αρχές πρέπει να αρχίσουν αμέσως μια ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα για όλες τις περιπτώσεις εξωδικαστικών εκτελέσεων από τις ένοπλες δυνάμεις και να αναστείλουν τη συμμετοχή οποιουδήποτε μέλους του προσωπικού ασφαλείας είναι ύποπτο για ανάμιξη σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων", εκτιμά η μκο, η οποία εκφράζει επίσης ανησυχίες για "εξαφανίσεις" προσώπων που οφείλονται στο στρατό του Μαλί.
Η Αμνηστία, η έκθεση της οποίας συντάχθηκε έπειτα από μια έρευνα δέκα ημερών στις πόλεις Σεγκού, Σεβαρέ, Νιόνο, Κόνα και Ντιαμπάλι, κάνει επίσης λόγο για "κατηγορίες για αυθαίρετες και εσκεμμένες ανθρωποκτονίες" από την πλευρά των ένοπλων ισλαμιστικών οργανώσεων, κυρίως εκτελέσεις αιχμαλωτισμένων στρατιωτών.
Αυτές οι ένοπλες οργανώσεις εκτέλεσαν έτσι στις 14 Ιανουαρίου στο Ντιαμπάλι πέντε τραυματισμένους στρατιώτες του Μαλί, καθώς κι έναν άμαχο, σύμφωνα με την έκθεση.
Η μκο καταγγέλλει εξάλλου τη στρατολόγηση παιδιών στρατιωτών απ' αυτές τις ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις.
Από την πλευρά της, σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη στο Λονδίνο, η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε το στρατό του Μαλί ότι "εκτέλεσε με συνοπτικές διαδικασίες τουλάχιστον 13 ύποπτους ως μέλη των ισλαμιστικών οργανώσεων" και πως "εξαφάνισε" πέντε άλλους άνδρες τον Ιανουάριο στις πόλεις Σεβαρέ και Κόνα.
Το HRW κατηγορεί εξάλλου τις ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις στην Κόνα ότι εκτέλεσαν τουλάχιστον επτά στρατιώτες του Μαλί, πέντε από τους οποίους ήταν τραυματίες", και πως "χρησιμοποίησαν παιδιά ως στρατιώτες στις μάχες".
"Οι αρχές του Μαλί έκλεισαν τα μάτια μπροστά σ' αυτά τα πολύ ανησυχητικά εγκλήματα", δήλωσε η Κορίν Ντούφκα του HRW, η οποία ζήτησε την άμεση διεξαγωγή έρευνας.