Γλάρος... εναντίον του Βατικανού
Αυτό ήταν το σχόλιο που έδωσε στον δημοσιογράφο της «Φωνής της Ρωσίας» ο Πολ Στένκλιφ, γνωστός Άγγλος επιστήμονας, εκπρόσωπος του Βρετανικού Οργανισμού Ορνιθολογίας, σε ένα πρόσφατο αστείο περιστατικό στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, όταν κατά την πορεία της κυριακάτικης λειτουργίας ένα από τα περιστέρια του Πάπα είχε στην κυριολεξία δεχθεί επίθεση από ένα γλάρο που εμφανίστηκε ξαφνικά.
Το τελετουργικό περιστέρι του Πάπα, το οποίο προφανώς δεν είχε συνηθίσει σε τέτοια θρασύτατη και επιθετική μεταχείριση, βιάστηκε να επιστρέψει στην κατοικία του Πάπα, ακούγοντας μερικά ενθαρρυντικά λόγια από τον ποντίφικα.
Καταφέραμε να μάθουμε, ότι ο επιθετικός γλάρος ανήκει στο είδος Larus cachinnans, τα πουλιά ακριβώς αυτού του είδους επιτίθενται κατά των μεσογειακών περιστεριών. Αυτή είναι η γνώμη του ενός από τους πιο γνωστούς Ρώσους ορνιθολόγους, διδάκτορα Σεργκέι Χαριτόνοφ, ο οποίος επιβεβαίωσε, ότι οι γλάροι μπορούν και συχνά όντος επιτίθενται στα περιστέρια, όμως το κυνήγι συνήθως είναι αναποτελεσματικό.
Ανακατασκευάζοντας τα γεγονότα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο επιστήμονας με εύλογη βεβαιότητα αναγνώρισε, ότι προφανώς το περιστέρι του Πάπα είχε μείνει αρκετή ώρα σε αναμονή της υπεύθυνης του αποστολής, και γι’ αυτό στην αρχική φάση της πτήσης τα φτερά του δεν είχαν ανοίξει αμέσως. Το γεγονός αυτό σήμανε στο γλάρο, ότι μπροστά του βρίσκεται μια εύκολη λεία. Αυτό ήταν και το βασικό κίνητρο για την επίθεση.
Εδώ μάλλον θα μπορούσαμε να κλείσουμε το θέμα, καθώς κατά την πορεία των συζητήσεων λάβαμε την απάντηση και στο κύριο ερώτημα: μπορεί άραγε ο μεσογειακός γλάρος να εκπαιδευθεί ειδικά για να καταπολέμα τα περιστέρια. Οι συνομιλητές μας επιβεβαίωσαν, πως θεωρητικά αυτό είναι πιθανό, όμως οι ίδιοι δεν γνωρίζουν να έχουν συμβεί παρόμοια περιστατικά στην πράξη. Ωστόσο η έμπειρη εκπαιδεύτρια πουλιών Σβετλάνα Μαξίμοβα, αντιθέτως, πιστεύει, ότι μια «ειδική εκπαίδευση» των γλάρων είναι δυνατή. Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με εκπρόσωπο της Ελβετικής Φρουράς του Βατικανού, όμως την κλήση μας την μετέφεραν στην υπηρεσία τύπου, η οποία, μάλλον, είναι υπερφορτωμένη με συζητήσεις με τους συναδέλφους από τις άλλες εκδόσεις, και γι’ αυτό περιόρισε την συζήτηση με την φράση «κανένα σχόλιο».