Δύτες έκαναν ρεκόρ στον πόλο του ψύχους

Ρώσοι δύτες πραγματοποίησαν για πρώτη φορά κατάδυση στον πυθμένα της λίμνης Λαμπινκίρ στη Γιακουτία. Αυτή η λίμνη βρίσκεται σε ένα από τα πιο ψυχρά μέρη στον πλανήτη. Οι ακραίες συνθήκες, στις οποίες γινόταν η κατάδυση, της επιτρέπουν να διεκδικήσει μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Δύτες έκαναν ρεκόρ στον πόλο του ψύχους
3'

Για να θέσει το ρεκόρ στη Γιακουτία πήγε μία ομάδα 10 εκπροσώπων από το Ταταρστάν της υποβρύχιας ερευνητικής μονάδας της Ρωσικής Γεωγραφικής Υπηρεσίας. Επτά από αυτούς ασχολούνταν με τη διασφάλιση των συνθηκών για αυτή την κατάδυση, ενώ στη λίμνη βούτηξαν μόνο τρία μέλη της αποστολής. Για την πραγματοποίηση αυτής της αποστολής επιλέχθηκαν δύτες με 20ετή εμπειρία. Ένας από αυτούς – ο Αλεξάντρ Γκούμπιν – που έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από τρεις χιλιάδες καταδύσεις, μοιράστηκε με τη «Φωνή της Ρωσίας» τα συναισθήματά του:

Περιμένα μία πιο σκληρή αίσθηση της θερμοκρασίας. Αλλά, προφανώς, επειδή ασχολούμαι με αυτό τακτικά, το κρύο νερό είναι κανόνας για μένα, ο παγετός επίσης, αισθάνομαι πολύ καλά. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, ειδικά σε κρύο καιρό αισθάνομαι σωματικά πολύ καλά. Ήμουν σε καλή φυσική κατάσταση, ήμουν έτοιμος να προχωρήσω και πιο πέρα.

Η θερμοκρασία του αέρα την ημέρα της κατάδυσης ήταν μείον 46 βαθμοί. Σύμφωνα με τα μέλη της αποστολής, ήταν πολύ τυχεροί: με βάση τις τοπικές συνθήκες η μέρα ήταν αρκετά ζεστή. Σε συνθήκες ακραίου ψύχους το κύριο πρόβλημα είναι η απότομη μεταβολή θερμοκρασίας κατά την κατάδυση στο νερό. Από αυτή την απότομη μεταβολή μπορεί να πάθουν ζημιά τόσο οι ίδιοι οι δύτες, όσο και ο εξοπλισμός τους. Για μια τέτοια ριψοκίνδυνη αποστολή δεν είναι έτοιμοι όλοι οι δύτες. Γι’ αυτό, το ότι οι Ρώσοι δύτες κατάφεραν χωρίς προβλήματα να καταδυθούν στον πυθμένα της λίμνης και να περάσουν εκεί 23 λεπτά, τους επιτρέπει να διεκδικούν μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Σχολιάζει ο συντονιστής της ομάδας, ο δύτης-ερευνητής Αντρέι Αγκάρκοφ:

Το ρεκόρ έγκειται στο εξής: πραγματοποιήθηκε κατάδυση με εξάρτηση στο πιο ψυχρό σημείο του κόσμου, στον πόλο του ψύχους, στην πιο κρύα χρονική περίοδο του χρόνου. Το ίδιο το γεγονός της κατάδυσης – το ότι τα παιδιά μπήκαν στο νερό, κολύμπησαν τουλάχιστον για 10 λεπτά (έτσι προβλέπεται από τον κανονισμό) και βγήκαν έξω μόνοι τους, ο εξοπλισμός δεν βγήκε εκτός λειτουργίας – αυτά αποτελούν το ρεκόρ.

Η λίμνη Λαμπινκίρ βρίσκεται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από ένα από τα πιο ψυχρά μέρη του πλανήτη – το χωριό Οϊμιακόν της Γιακουτίας. Η λίμνη αυτή βρίσκεται σε υψόμετρο 1020 μέτρων πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Το βάθος της λίμνης είναι περίπου 52 μέτρα. Σύμφωνα με τοπικούς θρύλους, στον πυθμένα της λίμνης ζει ένα τέρας. Για να κατευνάσουν αυτό το τέρας πριν την κατάδυση των δυτών, ένας σαμάνος πραγματοποίησε ειδική τελετή. Πάντως, τα μέλη της αποστολής διαβεβαίωσαν τη «Φωνή της Ρωσίας» ότι δεν κατάφεραν να δουν το τέρας στα βάθη της λίμνης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
23:52ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Καβάλα