Πρώην αναλυτής της CIA: Ανοιχτό το «αλβανικό ζήτημα»
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς και πρώην αναλυτής της CIA, Ντέιβιντ Κένιν, με αφορμή συνέντευξή του για το Κόσοβο και τη Σερβία, υποστήριξε ότι «υφίσταται αλβανικό ζήτημα».
Ο Ντέιβιντ Κένιν μιλώντας στη σερβική εφημερίδα «Πολίτικα», αναφέρθηκε και στις δύο κοινότητες που στα Βαλκάνια, που βρίσκονται υπό τη μεγαλύτερη προστασία των ΗΠΑ, σε σχέση με τις υπόλοιπες. Αυτές είναι οι Αλβανοί και οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας. «Οι Αλβανοί τόσο στο Κόσοβο όσο και στην ΠΓΔΜ και στην Αλβανία στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στις ΗΠΑ», υπογράμμισε.
Υποστήριξε ακόμη ότι «αλβανικό ζήτημα» υφίσταται, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο «επέκτασης» ή δημιουργίας «νέων κρατών».
«Δεν είναι γνωστό πώς θα οργανωθούν οι Αλβανοί ως ένα κράτος ή ως περισσότερα κράτη και ποιες θα είναι σχέσεις τους με τους γείτονες και πώς οι γείτονες θα προσαρμοστούν στην αλβανική δημογραφική επέκταση», είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το Κόσοβο είπε ότι αφαιρέθηκε παράνομα από τη Σερβία και για το λόγο αυτό, δεν βλέπει οριστική λύση στο ζήτημα που να είναι αποδεκτή και από το Βελιγράδι και από την Πρίστινα.
«Το Κόσοβο αποτελεί πρόβλημα για τη Σερβία, επειδή της αφαιρέθηκε παρανόμως, για το Βελιγράδι δεν είναι αποδεκτή η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Αυτό που κάνουν τώρα οι δύο πλευρές είναι ότι προσπαθούν να επιλύσουν ορισμένα προβλήματα παγώνοντας αυτό το βασικό ζήτημα» δήλωσε ο κ. Κένιν.