ΕΣΑ: Ο μετεωρίτης στη Ρωσία δεν σχετίζεται με τον αστεροειδή
Οι μετεωρίτες που κτύπησαν τις περιοχές της Ρωσίας και του Καζακστάν δεν προέρχονται από τον αστεροειδή 2012 DA14 που πλησιάζει τη Γη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ΕΣΑ).
Εμπειρογνώμονες της ΕΣΑ ανέφεραν σε λογαριασμούς τους στο twitter, ότι τα δύο συμβάντα είναι άσχετα μεταξύ τους σύμφωνα με το sigmalive.com. Ο αστεροειδής αναμένεται να βρίσκεται στο πιο κοντινό του σημείο με τη Γη σε λίγες ώρες (27.000 χιλιόμετρα ή το ένα δέκατο τρίτο της απόστασης Γης - Σελήνης).
Ωστόσο, η Καθηγήτρια Αστρονομίας σε Πανεπιστήμιο της Σιβηρίας, Tatiana Bordovitsina, ανέφερε ότι ο μετεωρίτης μπορεί να αποτελούσε μέρος του αστεροειδή. Τα διεθνή πρακτορεία ανέβασαν το αριθμό των τραυματιών από την πτώση του μετεωρίτη στους 500.
Ο μετεωρίτης εξερράγη προκαλώντας μια εκτυφλωτική λάμψη πάνω από την κεντρική Ρωσία την Παρασκευή, σπέρνοντας τον πανικό αφού τα κομμάτια του προκάλεσαν μεγάλες ζημιές, σπάζοντας παράθυρα σπιτιών. Οι κινητές επικοινωνίες έχουν διακοπεί προσωρινά. Ο μετεωρίτης κινείτο με μεγάλη ταχύτητα και άφηνε άσπρα ίχνη στο πέρασμά του.
Το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι εν τω μεταξύ στάληκαν στρατιώτες στις πληγείσες περιοχές. Σύμφωνα με την ΝΑΣΑ, ο αστεροειδής θα περάσει σε απόσταση αναπνοής από τη Γη, μέσα από τους επικοινωνιακούς δορυφόρους, σε ύψος μόλις 27,000 χιλιόμετρα.
Ο διαστημικός βράχος, που ζυγίζει περίπου 130.000 τόνους, ταξιδεύει με ταχύτητα πέντε μιλίων το δευτερόλεπτο, οκτώ φορές η ταχύτητα μιας σφαίρας από ένα όπλο (28,100 χιλιόμετρα την ώρα). Σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, ο αστεροειδής περιέχει μέταλλα που εάν βρίσκονταν στη Γη θα είχαν αξία 195 δις δολαρίων.
Η ΝΑΣΑ διαβεβαιώνει ότι ο αστεροειδής αυτός, διαμέτρου 45 μέτρων (μισό ποδοσφαιρικό γήπεδο) δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συγκρουστεί με τη Γη.
Αν και μικρότεροι αστεροειδείς πέρασαν από πιο κοντινή απόσταση, ο αστεροειδής αυτός θα βρίσκεται σε απόσταση από τη Γη που αντιστοιχεί μόλις στο 1/13 της απόστασης της Γης από το Φεγγάρι. Πρόκειται για την κοντινότερη απόσταση διαστημικού αντικειμένου του μεγέθους αυτού από τότε που υπάρχουν στοιχεία.
Για περίπου 33 ώρες θα βρίσκεται ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες να συγκρουστεί με έναν από τους χιλιάδες δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται ως "μικρός" σε αστρονομικούς όρους, ο αστεροειδής θεωρείται ότι είναι περίπου το μέγεθος του μετεωρίτη ή κομματιού από κομήτη που προκάλεσε μια τεράστια έκρηξη σε περιοχή της Ρωσίας το 1908, καταστρέφοντας 80 εκατομμύρια δέντρα σε 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι σε περίπτωση σύγκρουσης, θα απελευθερώνονταν 2,5 μεγατόνοι ενέργειας στην ατμόσφαιρα που θα προκαλούσε περιφερειακή καταστροφή.
Διαβάστε επίσης:
Συγκλονιστικά βίντεο: Η στιγμή της πτώσης μετεωριτών στη Ρωσία!
Aπίστευτο: Τραυματισμοί και ζημιές από βροχή μετεωριτών στη Ρωσία
Εικόνες-ΣΟΚ: Δείτε τι προκάλεσε ο μετεωρίτης που χτύπησε τη Ρωσία