Ιταλία: Πολιτικό αδιέξοδο μετά την ψήφο διαμαρτυρίας
Συναγερμός έχει σημάνει στο Βερολίνο εξαιτίας του αποτελέσματος των ιταλικών εκλογών και της ανησυχίας ότι τα σενάρια ακυβερνησίας μπορεί να επαληθευτούν.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, απηύθυνε έκκληση για σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης στη Ρώμη. «Είναι σημαντικό και προς το συμφέρον ολόκληρης της Ευρώπης η Ιταλία να αποκτήσει σύντομα μία σταθερή και λειτουργική κυβέρνηση...Οι πολιτικοί αξιωματούχοι στη Ρώμη γνωρίζουν ότι η Ιταλία έχει ανάγκη μίας πολιτικής μεταρρυθμίσεων, μίας πολιτικής σταθεροποίησης».
Τους φόβους εκτροχιασμό της κρίσης στην ευρωζώνη και τον κίνδυνο στο μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης περιέγραψε έντονα ο Φίλιπ Μίσφελντερ, υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική στο CDU, το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ:
«Κάνουμε έκκληση στην υπευθυνότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων. Εσείς, οι Ιταλοί δεν είστε Ελλάδα. Ανήκετε στην G8 και είστε μέλος-κλειδί της ευρωζώνης. Το ευρώ δεν μπορεί να αντέξει ένα σενάριο σαν της Ελλάδας, με νέες εκλογές, θα ήταν ένα παράθυρο αποσταθεροποίησης», τόνισε στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».
Πολιτικό αδιέξοδο μετά την ψήφο διαμαρτυρίας
Μήνυμα διαμαρτυρίας επέλεξαν να στείλουν μέσω της ψήφου τους, οι Ιταλοί, καθώς μοιάζει πιθανό κανείς από τους δύο βασικούς αντιπάλους, Μπερσάνι και Μπερλουσκόνι, να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση.
Ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι κέρδισε με μικρή πλειοψηφία τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Βουλή, δεν κατάφερε όμως να πάρει τη Γερουσία. Για το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης είναι απαραίτητη η πλειοψηφία και στα δύο αυτά σώματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα exit polls -όπως γίνεται συνήθως στην Ιταλία- διαψεύστηκαν, ενώ άλλαξαν και 3-4 φορές. Με την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, το ευρώ άρχισε να υποχωρεί έναντι του δολαρίου, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου.
Το κυριότερο είναι ότι με κανέναν συνδυασμό και σενάριο συνεργασίας δεν φαίνεται να αναδεικνύεται οποιαδήποτε κυβερνητική πλειοψηφία. Ο ιταλικός Τύπος σημειώνει: «Εκλογές σοκ που μας δίνουν ένα ακινητοποιημένο κοινοβούλιο», είναι ο τίτλος της Corriere della Sera. «Μία χώρα που δεν είναι δυνατόν να κυβερνηθεί, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, με περιορισμένες διεξόδους βασισμένες σε συμμαχίες σχεδόν ανέφικτες πρακτικά και ανεπαρκείς αριθμητικά», σχολιάζει ο Μάσιμο Ράτζι στην La Repubblica. Ο αρθρογράφος θεωρεί ότι η μόνη διέξοδος είναι η επανάληψη της ψηφοφορίας, είτε για το σύνολο του Κοινοβουλίου είτε μόνο για τη Γερουσία.
Μόνος πραγματικός νικητής των εκλογών αυτών είναι ο Μπέπε Γκρίλο και το Κίνημα των 5 Αστέρων, που κατόρθωσε να «γοητεύσει» τους Ιταλούς ψηφοφόρους παίζοντας ανάμεσα στην απόρριψη της πολιτικής τάξης, την οργή κατά της λιτότητας και την απαξίωση της Ευρώπης.
Ο τεχνοκράτης απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι περιορίστηκε στο 10% των ψήφων στα δύο σώματα του κοινοβουλίου. «Είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα», δήλωσε παρόλα αυτά και προσέθεσε ότι βλέπει στο ποσοστό του συνασπισμού του τη δυνατότητα να παίξει ρόλο στο σχηματισμό κυβέρνησης.
Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του γερμανικού περιοδικού «Spiegel» για το αποτέλεσμα των εκλογών: «Διαλύθηκαν οι ψευδαισθήσεις: Η Ευρώπη ήθελε μια σταθερή κυβέρνηση υπό τον Μπερσάνι. Όμως οι Ιταλοί αρνήθηκαν –αντάμειψαν τον πολιτικό των σκανδάλων Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον κωμικό Μπέπε Γκρίλο».
Διαβάστε επίσης:
«Σταθερή» κυβέρνηση στην Ιταλία θέλει το Βερολίνο
Δείτε το βίντεο: