Ο Πάπας φεύγει, τα προβλήματα παραμένουν;

Στις 20:00 μ.μ. ώρα Ρώμης, η Αγία Έδρα του Βατικανού θα αδειάσει. Ο Πάπας Βενέδικτος XVI θα παραιτηθεί.

Ο Πάπας φεύγει, τα προβλήματα παραμένουν;
4'

Οι εμπειρογνώμονες αποδίδουν αυτό στο γεγονός ότι ο σύγχρονος καθολικισμός διέρχεται πολύ σοβαρή κρίση και ότι τα προβλήματα που επι δεκαετίες συσσωρεύονταν και αποσιωπούνταν από το Βατικανό, όχι μόνο δεν λύθηκαν από τον Βενέδικτο XVI κατά τη διάρκεια του πντιφικάτου του, αλλά επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο.

Η παπική υπηρεσία του Γιόζεφ Ράτσινγκερ συνοδευόταν συνέχεια από περιβόητα διεθνή σκάνδαλα. Ένα απ’ αυτά είναι η αποτυχημένη δήλωση που έκανε το 2006 για τους Μουσουλμάνους και την πίστη τους. Ακριβώς αυτή η δήλωσε προκαθόρισε σε μεγάλο βαθμό τον επιθετικό χαρακτήρα του σύγχρονου ισλάμ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,- είπε ο θεολόγος Γιούρι Ταμπάκ.

- Ο Πάπας επικλήσθηκε ένα μήνυμα του βυζαντινού αυτοκράτορα Μανουήλ Β΄, στο οποίο ο Προφήτης Μωάμεθ παρουσιάζεται σε αρκετά επαίσχυντη μορφή και όπου αναφέρεται ότι ο Προφήτης έφερε το σπαθί και το αίμα. Όλος ο μουσουλμανικός κόσμος ξεσηκώθηκε εναντίον αυτών των δηλώσεων, εκφράζοντας έντονα τη δυσαρέσκειά του.

Ένα χρόνο αργότερα - τον Ιούλιο του 2007 - στους δυσαρεστημένους με την πολιτική του Βατικανού ΄προσχώρησαν και οι Ιουδαίοι εξαιτίας της επαναφοράς της εκτέλεσης της λεγόμενης Τριαινοειδους μάζας,- είπε στη συνέχεια ο Γιούρι Ταμπάκ.

- Η ουσία του ζητήματος συνίσταται στο ότι τη Μεγάλη Παρασκευή σ΄αυτή τη μάζα ειπώθηκαν εξαιρετικά υποτιμητικά λόγια για τους Εβραίους που σταύρωσαν τον Χριστό. Ο Πάπας Ιωάννης ΧΧΙΙΙ κατά την υπηρεσία του αφαίρεσε αυτά τα από την λειτουργεία της Παρασκευής, ενώ ο Βενέδικτος XVI τα επανέφερε, γεγονός που εξόργισε, βέβαια τις εβραϊκές κοινότητες.

Οι συγκρουσιακές σχέσεις ανάμεσα στο Βατικανό και το Ισραήλ, επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο το 2009, όταν ο Βενέδικτος XVI αποφάσισε να επιστρέψει στην Εκκλησία τους τέσσερις πρώην αφωρισμένους ιερείς από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ανάμεσά τους ήταν και ο Ρίτσαρντ Ουίλιαμς που δεν αναγνωρίζει το Ολοκαύτωμα.

Τα τελευταία περιβόητα σκάνδαλα στα οποία χρησιμοποιείται και το όνομα του απερχόμενου ποντίφικα, σχετίζονται με τους ιερείς-παιδεραστές. Παρά το γεγονός ότι η Αγία Έδρα έχει καταδικάσει επανειλημμένα αυτό το φαινόμενο, και υποσχέθηκε να ασχοληθεί με την καταπολέμησή του, ο Βενέδικτος XVI καταδείκνυε ακριβώς το παράδειγμα,- υπενθύμισε ο Γιούρι Ταμπάκ.

- Πριν από πέντε χρόνια έγραψε μια επιστολή για έναν ιερέα από την Καλιφόρνια, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για το βιασμό δύο αγοριών. Τότε ο Πάπας κάλεσε να επιδειχθεί προς τον ιερέα πατρική φροντίδα και επιμέλεια, γεγονός που προκάλεσε την έντονη οργή του κοινού.

Σε όλα αυτά προστέθηκαν και εσωτερικά προβλήματα της εκκλησίας: μερικοί ιερείς άρχισαν να προωθούν το θέμα της κατάργησης της αγαμίας, να προβάλλουν απαιτήσεις να επιτραπεί η χρήση των αντισυλληπτικών και να νομιμοποιηθούν ακόμα οι αμβλώσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις, υποστήριζανε το στεφάνωμα των ομοφυλόφιλων. Οι φιλελεύθερες τάσεις που πρόσφερε στις καθολικές παραδόσεις ο ραγδαία μεταβαλλόμενος κόσμος, αποδείχτηκαν κατα πολύ πιο δυνατές από τους κανόνες της Αγίας Γραφής. Οι πιστοί της ΕΕ, βλέποντας ότι το Βατικανό στο πρόσωπο του Βενέδικτου 16 όχι μόνο δεν προσπαθεί έστω και να διορθώσει κάπως την θρησκευτική διδασκαλία, αλλά το αντίθετο σφίγγει ακόμα περισσότερο το πλαίσιο του δογματικού συντηρητισμού, άρχισαν να εγκαταλείπουν γρήγορα την Ρωμαϊκή Εκκλησία

Το τελευταίο που περίμεναν οι πιστοί από τον Βενέδικτο XVI πριν την παραίτησή του ήταν η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας σχετικά με την λεγόμενη υπόθεση Vatiliks - μιας σειράς γεγονότων, συνδεδεμένων με την κλοπή από τον υπηρέτη του ποντίφικα απόρρητων εγγράφων της Αγίας Έδρας και την παράδοσή τους στους δημοσιογράφους. Αλλά ο Βενέδικτος XVI προτίμησε να μην αποκαλύψει αυτές τις πληροφορίες, όπως και πολλά άλλα προβλήματα που υπάρχουν στη σύγχρονη Καθολική Εκκλησία και να αφήσει όλα αυτά στον επόμενο ποντίφικα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή