Ο ΄Αρης βρίσκεται σε κίνδυνο;

Στο φόντο των διαδεδομένων πληροφοριών για διάφορες κοσμικές απειλές, π.χ., για το πέρασμα ενός άλλου αστεροειδή πολύ κοντά στη Γη, τις πτώσεις μετεωριτών κλπ., μια άλλη παρόμοια είδηση μάλλον δεν θα προκαλέσει ανησυχία στους απλούς πολίτες.
3'

Επειδή δεν αφορά τη Γη, αλλά τον Άρη, στον οποίο μπορεί να προσκρούσει τον Οκτώβριο του επόμενου έτους ένας μεγάλος κομήτης.

Η λάμψη από την σύγκρουση θα είναι πολύ καλά ορατή από τη Γη, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμβεί στη στραμμένη προς τον Άρη πλευρά του κομήτη. Στον Κόκκινο πλανήτη θα πρέπει να παραμείνει ένας κρατήρας διαμέτρου 500 χιλιομέτρων.

Ο κομήτης C/2013 A1 (λατινικά γράμματα) ανακαλύφθηκε στις 3 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους από το παρατηρητήριο στην Αυστραλία. Στη συνέχεια, οι Αμερικανοί τον βρήκαν σε παλαιότερες φωτογραφίες, κάτι που τους βοήθησε να διευκρινήσουν την τροχιά του. Αποδείχθηκε ότι ο κομήτης πετά σε αντίθετη κατεύθυνση προς τον Άρη. Από την φωτεινότητά του καθόρισαν ότι η διάμετρος του κομήτη θα πρέπει να είναι πολλές φορές μεγαλύτερη από ό,τι των άλλων κομητών και να φθάσει περίπου τα 50 χιλιόμετρα. Συνεπώς, η σύγκρουση, αν συμβεί, θα είναι απλώς τεράστια.

Οι αστρονόμοι έγιναν για πρώτη φορά μάρτυρες ενός παρόμοιου φαινομένου το 1994, όταν ο κομήτης Σουμέικερ-Λέβι έπεφτε στον Δία. Κατά την προσέγγισή του η ισχυρή βαρύτητα του πλανήτη κατακομμάτιασε τον κομήτη και η είσοδος του κάθε κομματιού του στην ατμόσφαιρα προκαλούσε πολύ φωτεινή λάμψη. Η ώρα αυτού του συμβάντος ήταν γνωστή εκ των προτέρων μέχρι δευτερόλεπτα. Παρά το γεγονός ότι εκείνη τη στιγμή ο Δίας ήταν στραμμένος προς τη Γη από την άλλη του πλευρά, όλο το θέαμα καταγραφόταν από τη συσκευή της NASA «Galileo», η οποία έβλεπε πλάγια τον πλανήτη. Ύστερα από μερικές ώρες ο Δίας ηταν στραμμένος προς την Γη από την άλλη του πλευρά και όλοι είδαν τα γιγαντιαία σκούρο-κόκκινα σημάδια, που δεν εξαφανίζονταν για μερικές εβδομάδες. Το γεγονός αυτό προβλημάτισε τους επιστήμονες, επειδή ήταν γνωστό ότι ο Δίας δεν έχει στερεή επιφάνεια.

Η πτώση ενός μεγάλου σώματος στον Άρη, θα ήταν επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για την επιστήμη,- είπε ο Ρώσος αστρονόμος Ντμίτρι Βίμπε.

- Η σύγκρουση θα έριχνε φως στο μυστήριο των μετεωριτών του Άρη. Στη Γη βρίσκουν μετεωρίτες, οι οποίοι ως προς τις παραμέτρους τους μοιάζουν με την αρειανή ουσία. Δεν είναι κατανοητό πώς αυτή η ουσία είχε πετάξει από την επιφάνεια του Άρη. Σε περίπτωση της σύγκρουσης, θα έχουμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε αυτή τη διαδικασία σε δράση. Από την άποψη του κινδύνου των αστεροειδών και των κομητών, θα ήταν πολυ ενδιαφέρον να δούμε πώς συντελούνται τέτοιες διαδικασίες σε σώμα που ως προς τη μάζα του διαφέρει πολύ από τη Γη.

Εξάλλου, από την ανακάλυψη του κομήτη δεν πέρασαν ούτε και 80 ημέρες. Η περίοδος αυτή είναι πολύ μικρή για τους ακριβείς υπολογισμούς,- θεωρεί ο Ρώσος φυσικός Σεργκέι Μπογκατσόφ.

- Ενώ ο Άρης και η Γη είναι μεγάλα σώματα και οι τροχιές τους είναι πολύ καλά γνωστές, οι αστεροειδείς και κομήτες όμως είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Οι πληροφορίες για αυτούς μπορεί να ισχύουν μόνο μία ή δύο εβδομάδες, ενώ οι πληροφορίες για το επόμενο έτος περιέχουν πολύ μεγάλη δόση ασάφειας. Στη δοσμένη περίπτωση οι προβλέψεις για τον Άρη είναι μακροχρόνιες και το προβλεπόμενο σενάριο είναι μάλλον απίθανο.

Οι κατά προσέγγιση υπολογισμοί των αστρονόμων δείχνουν ότι ο κομήτης θα πετάξει σε απόσταση 109 χιλιάδων χιλιομέτρων από το κέντρο του Άρη και η πιθανότητα σύγκρουσής τους είναι 1προς 1060.