'Ετοιμη η μελέτη αποκατάστασης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης
Παραμονές της επίσημης παρουσίασης του έργου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η ερευνητική ομάδα παρουσίασε τις μελέτες και τις προτάσεις της στον Πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο και στο Σεβασμιότατο Ηγούμενο της Μονής και Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Συγκλήτου.
Το έργο συνίσταται στην αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του κτιρίου, την καταγραφή των αναγκαίων επισκευών και βελτιώσεων και τις προτάσεις για την αξιοποίησή του κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να πληροί τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου πανεπιστημιακού ιδρύματος, μόλις δοθεί η άδεια επαναλειτουργίας της Σχολής.
Η ερευνητική ομάδα που δούλεψε πάνω στην αποκατάσταση της σχολής αποτελείται από 26 καθηγητές και 23 υποτρόφους μεταπτυχιακούς φοιτητές από όλα τα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής, όπως γράφει το Αγιορείτικο Βήμα.
Το έργο ξεκίνησε το Μάρτιο του 2012 και, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, το πρώτο τετράμηνο έγινε η συλλογή των στοιχείων, η αποτύπωση των χώρων εντός και εκτός του Ιστορικού κτιρίου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης από ομάδα υποτρόφων μεταπτυχιακών φοιτητών, που εργάζονταν υπό την επίβλεψη καθηγητών τους. Κατά την παραμονή της ερευνητικής ομάδας στη Χάλκη συλλέχθηκαν δείγματα υλικών και πραγματοποιήθηκαν διάφορες ειδικές μετρήσεις (για υγρασία, αντοχή υλικών κ.α.), ενώ έγινε αυτοψία του περιβάλλοντα χώρου ως προς τη βλάστηση και την δυνατότητα φύτευσης νέων φυτών στον αύλειο χώρο της Σχολής.
Με την επιστροφή των ομάδων άρχισε η επεξεργασία των δεδομένων, η αξιολόγηση του υλικού και η σύνταξη της μελέτης αποκατάστασης, ενώ παράλληλα μελετήθηκε το κτιριολογικό πρόγραμμα και οι χρήσεις των χώρων, υφιστάμενων και νέων.
Στις 20 Ιουλίου 2012 έγινε η παρουσίαση τριών προτάσεων – εναλλακτικών σεναρίων για τους νέους και τους υφιστάμενους χώρους στον Σεβασμιότατο Ηγούμενο της Μονής και Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο. Ο ίδιος με τη σειρά του παρουσίασε τα δεδομένα στις 27 Σεπτεμβρίου 2012 στην Ιερά Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη, η οποία αξιολόγησε και επέλεξε τη βέλτιστη κατά την κρίση της πρόταση για τα αρχιτεκτονικά και τους εξωτερικούς κοιτώνες.
Προσφάτως το τουρκικό κράτος έχει επιστρέψει στην Ιερά Μονή της Χάλκης την ιδιοκτησία του Λόφου της Ελπίδας, στην κορυφή του οποίου είναι εγκαταστημένη η Μονή. Το ΑΠΘ αποδέχθηκε την πρόταση της Μονής να αναλάβει και το έργο αξιοποίησης της δασικής έκτασης του Λόφου της Ελπίδας.