Φαλσιανί: Από τη λίστα Λαγκάρντ στις... μυστικές υπηρεσίες
Αυτές τις ημέρες η ισπανική Δικαιοσύνη εξετάζει το διεθνές ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί εις βάρος του 41χρονου Φαλσιανί, ο οποίος μεταξύ 2006 και 2008, οπότε ήταν υπεύθυνος των συστημάτων πληροφορικής στην ελβετική τράπεζα HSBC, αντέγραψε τα ονόματα και τις καταθέσεις περίπου 130.000 πελατών της (από αυτή την υποκλοπή προέκυψε και η λίστα Λαγκάρντ με τους έλληνες πελάτες της τράπεζας).
Ο Φαλσιανί κατέγραψε τις κινήσεις των λογαριασμών αυτών των χιλιάδων πελατών της τράπεζας μεταξύ 1997 και 2007.
Στη συνέχεια εμφανίστηκε διατεθειμένος να πουλήσει τη λίστα του είτε στις ελβετικές Αρχές είτε σε μυστικές υπηρεσίες διαφόρων κρατών, με αποτέλεσμα να βρεθεί διεθνώς καταζητούμενος. Την 1η Ιουλίου 2012 κατέφυγε στην Ισπανία, όπου συνελήφθη.
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Ελ Μούντο», θεωρείται πλέον «ενεργός συνεργάτης» των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών και για τον λόγο αυτόν αποφυλακίστηκε με όρους τον Δεκέμβριο, καθώς συνεργάζεται με ειδικούς για την εκμετάλλευση των τεραστίων ποσοτήτων δεδομένων που έχει παράσχει.
Οπότε, ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας αποφασίσει την έκδοσή του, η κυβέρνηση της Μαδρίτης είναι αποφασισμένη να προβάλει βέτο και να μην υποχωρήσει στις έντονες πιέσεις των ελβετικών Αρχών.
Οι ισπανοί εισαγγελείς που εξετάζουν την υπόθεση Φαλσιανί αναγνωρίζουν ότι «απέκτησε πρόσβαση σε πληροφορίες που δεν είναι διαθέσιμες στο ευρύ κοινό, τις αντέγραψε και τις επεξεργάστηκε», έτσι ώστε να έχει κάποια δεδομένα «ακόμη και πιο ακριβή από όσα διέθετε η HSBC».
Αναγνωρίζουν επίσης ότι «η αρχική πρόθεση του Φαλσιανί ήταν να τις εμπορευθεί» αλλά δεν διαπιστώνεται τίποτα «πέρα από την απλή του πρόθεση». Η εισαγγελέας Ντολόρες Ντελγκάδο τονίζει σε έκθεσή της ότι οι μόνοι που θα λάβουν τα συγκεκριμένα δεδομένα είναι οι Αρχές των ευρωπαϊκών χωρών. Έτσι καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν πληρούνται οι όροι για την έκδοσή του.