Πρώτο διεθνές φεστιβάλ γυναικείου κινηματογράφου στο Αφγανιστάν
Τριάντα ταινίες από είκοσι χώρες, μεταξύ των οποίων το Αφγανιστάν, το Ιράν, η Ινδία, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, η Κίνα και το Μπαγκλαντές, θα προβληθούν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ αυτού, το οποίο θα ολοκληρωθεί το Σάββατο.
“Θα γίνουν συζητήσεις για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν, τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους κόλπους της κοινωνίας και έξω από αυτήν. Το φεστιβάλ αυτό θα βοηθήσει να υπάρξει μία συνάντηση των γυναικών στο Αφγανιστάν και αλλού“, σχολίασε η διευθύντρια του φεστιβάλ Ρόγια Σαντάτ.
Η Ακίλα Ρεζαγί, ηθοποιός και σκηνοθέτρια, ελπίζει το φεστιβάλ αυτό “να βοηθήσει τις Αφγανές να συνειδητοποιήσουν τα δικαιώματά τους” και “να έχει έναν θετικό αντίκτυπο σε αυτές“, “όπως και σε αυτούς που ασκούν βία σε αυτές“.“Για πολλούς Αφγανούς είναι απαράδεκτο να παίζουν γυναίκες σε ταινίες. Το να έχουν ρόλους στην μεγάλη οθόνη θα οδηγήσει σε μια θετική εξέλιξη της εικόνας της γυναίκας“, πρόσθεσε.
Ο Σιντίκ Μπαρμάκ, ο δημιουργός της ταινίας “Οσάμα”, που κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2004, χαρακτήρισε το φεστιβάλ αυτό “μια ευκαιρία για να αποκατασταθεί η σύνδεση” ανάμεσα στον αφγανικό λαό και τις ταινίες του, η οποία υπονομεύτηκε από την εξαφάνιση των κινηματογραφικών αιθουσών.“Η πραγματοποίηση ενός τέτοιου φεστιβάλ θα ενθαρρύνει και θα δώσει κίνητρα στους Αφγανούς κινηματογραφιστές.
Θα επιτρέψει να αναγνωριστεί η αξία των ταινιών μας και της δουλειάς μας παντού στον κόσμο“, συνέχισε.Το Αφγανιστάν, όπου τις δεκαετίες του 1960, του 1970 και του 1980 είχαν γυριστεί πολλές δεκάδες ταινίες, είδε την κινηματογραφική του βιομηχανία να καταστρέφεται την επόμενη δεκαετία από τον εμφύλιο πόλεμο και τους Ταλιμπάν, οι οποίοι κατά το πέρασμά τους από την εξουσία από το 1996 ως το τέλος του 2001 είχαν απαγορεύσει την τηλεόραση και τον κινηματογράφο επικαλούμενοι θρησκευτικούς λόγους.