Ημέρα της Γυναίκας: Oι γυναίκες υψώνουν τη φωνή τους

Ημέρα της Γυναίκας σήμερα με το «ασθενές» φύλο όμως να συνεχίζει να δέχεται δεκάδες φυλετικές διακρίσεις ανά τον κόσμο
2'

Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.

Πώς όμως ξεκίνησε ο εορτασμός της συγκεκριμένης ημέρας; Η Παγκόσμια ημέρα των γυναικών ξεκίνησε ως ένας εορτασμός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, καθώς και του πρώην σοβιετικού μπλοκ.

Ο εορτασμός καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς ενώ εορτάσθηκε για πρώτη φορά το 1911[1].

Σήμερα, σε πολλές περιοχές, η ημέρα έχει χάσει το πολιτικό της νόημα, και έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες όπως συμβαίνει και με τη Γιορτή της Μητέρας και την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, η αρχική παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της ημέρας για την υποστήριξη της ενδυνάμωσης και της ισότητα των γυναικών.

140 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Actionaid, 140 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων για μη ιατρικούς λόγους. Τα 92 εκατομμύρια ζουν στην Αφρική. H οργάνωση παρουσιάζει στο τελευταίο της ντοκιμαντέρ «Excision», τις επιπτώσεις της κλειτοριδεκτομής στις τοπικές κοινωνίες της Κένυας και καταγράφει την αλλαγή που συμβαίνει αυτή τη στιγμή και αφορά εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Γυνάικας: Το ντοκιμαντέρ «Excision» κάνει πρεμιέρα

Ημέρα της γυναίκας και στο doodle της Google

Μήνυμα Κ. Λαγκάρντ για την Ημέρα της Γυναίκας