Είναι δυνατή η κλωνοποίηση του μαμούθ;

Ρώσοι ζωολόγοι έκαναν κρανιοτομή στο κρανίο του νεαρού μαμούθ Γιούκι, που βρέθηκε στη Δημοκρατία της Γιακουτίας στη βορειοανατολική Σιβηρία το 2010. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα για την πρώτη λεπτομερή μελέτη του εγκεφάλου των εξαφανισμένων συγγενών των ελεφάντων και τη διερεύνηση των ιδιαιτεροτήτων της συμπεριφοράς τους.
2'

Τα δεξί και αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου του μωρού μαμούθ Γιούκι διατηρήθηκε καλά κάτω από το μόνιμο στρώμα πάγου και για τους επιστήμονες είναι ένα πραγματικό ευτύχημα. Σε καλή κατάσταση είναι η παρεγκεφαλίδα, η υπόφυση και άλλα τμήματα, όπως και η μεμβράνη του εγκεφάλου. Αυτό θα επιτρέψει στους επιστήμονες να μελετήσουν τις ιδιαιτερότητες της δομής του εγκεφάλου του μαμούθ. Θα γίνει δυνατή επίσης και η αναπαραγωγή των ιδιομορφιών της συμπεριφοράς των εξαφανισμένων ειδών της οικογένειας των ελεφαντοειδών.

Πρόκειται σχεδόν για μια αποκάλυψη, αφού μέχρι τώρα οι ζωολόγοι εκτιμούσαν τις «ενέργειες» των μαμούθ βασισμένοι συχνά σε υποθέσεις.

Στα μαμούθ, που ανακαλύπτονταν μέχρι σήμερα τα κρανία είχαν συνήθως υποστεί ζημιές. Ακόμη και αν ήταν άθικτα, ο εγκέφαλός τους συνήθως έλειπε: είχε είτε αποξηρανθεί, είτε αποσυντεθεί, επομένως η μελέτη του εγκεφάλου των τεράστιων προϊστορικών θηλαστικών ήταν απλώς αδύνατη.

Η έρευνα του εγκεφάλου του Γιούκι θα διεξαχθεί στη Μόσχα. Οι επιστήμονες θα μελετήσουν και τον κορμό του προϊστορικού ζώου. Στο δέρμα του εντοπίστηκαν ίχνη από νύχια και δόντια λιονταριών των σπηλαίων, που έζησαν στη Σιβηρία και την Ευρώπη. Στο απομεινάρι του ζώου υπάρχουν και τομές από λίθινα εργαλεία προϊστορικών ανθρώπων.

Η ηλικία του Γιούκι είναι 10 με 11 χρόνια. Έζησε περίπου πριν από 40.000 χρόνια. Τα απομεινάρια του ερευνούν επιστήμονες από τη Ρωσία, την Ιαπωνία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Οι γενετικοί μηχανικοί έχουν συζητήσει επανειλημμένως τη δυνατότητα κλωνοποίησης του μαμούθ. Τώρα αυτές οι θεωρητικές σκέψεις μπορούν να περάσουν στο στάδιο της πρακτικής συζήτησης ενός συγκεκριμένου πλέον προγράμματος.