Ασράφ:Νίκη για τη Δημοκρατία του Πακιστάν η ολοκλήρωση της θητείας μου

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ράτζα Περβέζ Ασράφ χαιρέτισε ως «νίκη για τη δημοκρατία» την ολοκλήρωση της πενταετούς κοινοβουλευτικής θητείας της κυβέρνησής του, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας ομιλίας του.

Ασράφ:Νίκη για τη Δημοκρατία του Πακιστάν η ολοκλήρωση της θητείας μου
1'

«Το να είναι σήμερα ένας απλός και καθημερινός άνθρωπος σαν κι εμένα πρωθυπουργός του Πακιστάν αποτελεί μία πηγή απέραντης χαράς για το πρόσωπό μου και δίνει ελπίδες για τη συνέχιση της δημοκρατίας», πρόσθεσε ο Ασράφ στην τηλεοπτική ομιλία του.

«Υπάρχει μία μακρά ιστορία σύγκρουσης ανάμεσα στις δημοκρατικές και τις αντιδημοκρατικές δυνάμεις, όμως στο τέλος οι δημοκρατικές δυνάμεις υπερτέρησαν», επεσήμανε.

Χθες, η πακιστανική Εθνοσυνέλευση περαίωσε για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας μία πλήρη κοινοβουλευτική πενταετία. Η ολοκλήρωση της θητείας αποτελεί το προοίμιο για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, που πιθανολογείται ότι θα προκηρυχθούν για τα μέσα Μαΐου. Εναπόκειται πλέον στον πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, χήρο της δολοφονημένης το 2007 πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο, να ορίσει την ακριβή ημερομηνία των εκλογών.
Μέσα στην εβδομάδα η απερχόμενη κυβέρνηση θα αντικατασταθεί από υπηρεσιακό σχήμα, που θα διαχειρισθεί τα κοινά στο Πακιστάν έως ότου ορκισθεί η νέα ηγεσία που θα προκύψει από τις εκλογές.

Είναι η πρώτη φορά που μία δημοκρατικά εκλεγμένη Εθνοσυνέλευση ολοκληρώνει την πενταετή της θητεία στο Πακιστάν, μία μουσουλμανική χώρα 180 εκατ. κατοίκων, που διαθέτει πυρηνικά όπλα, και η οποία από τη χρονιά της ανεξαρτησίας της, το 1947, έχει γνωρίσει αλλεπάλληλα στρατιωτικά πραξικοπήματα.
Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το ιστορικό γεγονός της ολοκλήρωσης της θητείας του Κοινοβουλίου οφείλεται στην δεξιοτεχνία του Ζαρντάρι να διατηρήσει αλώβητη την κυβέρνηση συνεργασίας, να κρατήσει εκτός της πολιτικής τις φιλοδοξίες των στρατιωτικών, αλλά και στην απροθυμία της αντιπολίτευσης να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή