Συνάντηση Μεντβέντεφ-Μπαρόζο για την Κύπρο

Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συναντάται σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, οι συνομιλίες των οποίων θα επικεντρωθούν στο θέμα της Κύπρου.
2'


Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη συνάντηση Διαλόγου Ρωσίας-ΕΕ σήμερα το πρωί, απείλησε με αναθεώρηση της θέσης του ευρώ στα ρωσικά αποθέματα, εάν η διευθέτηση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Κύπρο ζημιώσει τα ρωσικά συμφέροντα.

Η προοπτική επιβολής έκτακτου τέλους από την ΕΕ στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, μεγάλο μέρος των οποίων αποτελούν ρωσικά κεφάλαια «είναι λόγος για να επανεξετασθεί» το ευρώ.

«Αν αυτό είναι δυνατόν στην Κύπρο, γιατί δεν θα ήταν δυνατόν στην Ισπανία, στην Ιταλία ή σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες; Αύριο μπορεί και εκεί να κατασχέσουν τις καταθέσεις», σημείωσε.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, οι λογαριασμοί πολλών ρωσικών κρατικών εταιρειών έχουν μπλοκαριστεί στην Κύπρο, την ίδια ώρα που η κυπριακή κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη χορήγηση επιπλέον ρωσικής οικονομικής βοήθειας. «Μεγάλος αριθμός κρατικών μας οργανισμών λειτουργούν μέσω Κύπρου και αυτή τη στιγμή οι λογαριασμοί τους έχουν μπλοκαριστεί για ακατανόητους λόγους».

«Ανάμεσα στο 41% και το 42% των αποθεμάτων είναι σε ευρώ και η (ευρωπαϊκή) πρόταση για την Κύπρο είναι όχι μόνο απρόβλεπτη, αλλά και ακατάλληλη... Όλα αυτά θα τα πω στον παλιό μου φίλο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο», προσέθεσε.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την κυπριακή αντιπροσωπεία στη Μόσχα, ο κ. Μεντβέντεφ ανέφερε ότι η κυπριακή πλευρά «διατύπωσε σειρά προτάσεων σχετικών με τα περιουσιακά στοιχεία που η Ρωσία ενδιαφέρεται να αποκτήσει».

Ωστόσο, σημείωσε ότι «προς το παρόν δεν ακούσαμε κάτι καινούργιο».

Ως προς τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας επέμεινε στο ίδιο ύφος των προηγούμενων ημερών. Χαρακτηριστικά χθες βράδυ δήλωσε ότι η ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυπριακή κυβέρνηση αντιδρούν «σαν ταύρος σε υαλοπωλείο». Σήμερα προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ανοίξει ένα νέο παράθυρο στην παγκόσμια οικονομική κρίση, εάν δεν υπάρξουν προσεκτικοί χειρισμοί στο θέμα της Κύπρου.