Διαδηλωτές ζητούν από το νέο πάπα την αλήθεια για τη χούντα
Διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων πραγματοποιήθηκαν στην Αργεντινή, για την 37η επέτειο του πραξικοπήματος του 1976.
Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στο Μπουένος Άιρες, χωρισμένοι σε δύο κομμάτια. Από την μια, οι μητέρες και οι γιαγιάδες της Πλατείας του Μαΐου και οργανώσεις προσκείμενες στην κεντροαριστερή κυβέρνηση υπό την πρόεδρο Κριστίνα Κίρσνερ. Από την άλλη, οργανώσεις κυρίως της άκρας αριστεράς, πιο μαχητικές και επικριτικές.
Στις τάξεις των τελευταίων και η Συλλογικότητα της Θεολογίας της Απελευθέρωσης —ονομασία που παραπέμπει σε ένα ισχυρό εκκλησιαστικό ρεύμα στη Λατινική Αμερική τις δεκαετίες του 1970 και του 1980—, η οποία απαίτησε ο νέος Πάπας Φραγκίσκος «να ανοίξει τα αρχεία της εκκλησίας για την διάρκεια της δικτατορίας».
Για τον Αντόνιο Φενόι, μέλος της συλλογικότητας αυτής, η εκκλησία διαθέτει πληροφορίες-κλειδιά και «όταν ο Μπεργκόλιο ήταν πρόεδρος της Επισκοπικής Συνόδου, δεν είχαν βγει στο φως». «Εάν ήταν διαθέσιμα αυτά τα αρχεία, θα μπορούσαν να συμβάλουν να διαλευκανθούν εγκλήματα της δικτατορίας και να οδηγήσουν σε περισσότερη αλήθεια και δικαιοσύνη».
Η εκκλησία της Αργεντινής έχει κατηγορηθεί πως στελέχη της περιστασιακά συνεργάζονταν με τους χουντικούς και δεν καταδίκασε τα εγκλήματα. Ο νέος πάπας, επικεφαλής των Ιησουϊτών της Αργεντινής τα πρώτα χρόνια της δικτατορίας, δεν έχει αποφύγει τις επικρίσεις.
Πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας, ανώτατοι αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων και της αστυνομίας, έχουν ήδη καταδικαστεί ή δικάζονται για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την διάρκεια του καθεστώτος. Μεταξύ άλλων δικάζεται —για το σχέδιο Κόνδωρ— και ο στρατηγός ε.α. Χόρχε Βιδέλα, ο οποίος ηγήθηκε της χώρας την πιο αιματηρή περίοδο της δικτατορίας (1976-1981), και ήδη εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης.