Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο: ποιος ωφελείται;
Η αλήθεια είναι ότι η συμφωνία αυτή έχει χαρακτήρα πλαισίου και δεν αφορά στο Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο – το σχέδιο φιλελευθεροποίησης της ενεργειακής αγοράς της Ευρώπης. Το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο είναι που επηρεάζει την ανάπτυξη της συνεργασίας με τους Ευρωπαίους εταίρους και μάλιστα επιβραδύνει την αλληλεπίδραση στον τομέα της ενέργειας.
Να γιατί η Ρωσία τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης ορισμένων διατάξεων αυτού του Πακέτου. Η υιοθέτησή του σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό της την ευρωπαϊκή αγορά υδρογονανθράκων και να εξαναγκάσει την Gazprom να μετακινηθεί από το σύστημα των εξαγωγών φυσικού αερίου βάσει συμβολαίου σε τιμές spot (δηλαδή την τρέχουσα τιμή, στην οποία το προϊόν μπορεί να αγοραστεί ή να πωληθεί σε καθορισμένη ώρα), λένε οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες. Εν τω μεταξύ στο μερίδιο της Ρωσίας αναλογεί έως και το ένα τρίτο του πετρελαίου και φυσικού αερίου, που καταναλώνεται στην Ευρώπη, επισημαίνει ο Ρώσος ειδικός Ανατόλι Ντμίτριεφσκι:
Η Ευρώπη υιοθέτησε το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο και τώρα δίνεται η μάχη για τις λεπτομέρειες. Αλλά το θέμα είναι ότι ακόμη δεν είμαστε ούτε καν ιδιοκτήτες του αγωγού, που βρίσκεται σε έδαφος ευρωπαϊκών χωρών. Πρώτη φορά το αντιμετωπίσαμε αυτό στην Πολωνία, όταν είπαν ότι η Gazprom δεν μπορεί να είναι και διαχειριστής στη διοχέτευση του φυσικού αερίου σε πολωνικό έδαφος, δεδομένου ότι δεν είναι το έδαφος της Ρωσίας. Αλλά πού είναι η εγγύηση ότι ο νέος διαχειριστής θα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τον αγωγό, ώστε να επιστραφεί στη Ρωσία η επένδυσή της;
Η Ρωσία ανησυχεί από αυτό καθεαυτό το γεγονός ότι ο αγωγός της Gazprom από τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως στις εσωτερικές δικτυώσεις της ΕΕ, ουσιαστικά απαλλοτριώθηκε, σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Κρατικής Δούμας Γιούρι Λιπάτοφ:
Πιστεύουμε ότι αυτό είναι απαράδεκτο και είναι ακόμη πιο απαράδεκτο για την ΕΕ, η οποία αυτοπροβάλλεται ως δημοκρατικός μηχανισμός. Από την ηγεσία της ΕΕ εκπέμπονται τώρα παράξενα σήματα, τα οποία μας αναγκάζουν να προβληματιστούμε για το εάν εν γένει δεν αποκλίνει η ΕΕ από τις δημοκρατικές αξίες της, στη βάση των οποίων συγκροτήθηκε. Ουσιαστικά περιορίζουν την εξαγωγή φυσικού αερίου. Την ίδια στιγμή ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream λειτουργεί και η κατασκευή του South Stream δεν αποσύρεται από την ημερήσια διάταξη. Εμείς προχωρούμε εμπρός. Τι θα κάνει η ΕΕ όσον αφορά την κατανάλωση ενεργειακών πόρων; Παρ' όλ' αυτά η κατανάλωση θα αυξηθεί. Το μόνο ερώτημα είναι από ποιον θα αγοράζουν.
Τώρα η ευρωπαϊκή αγορά είναι υπερκορεσμένη, η ζήτηση σ' αυτήν αυξάνεται αργά. Παρ' όλ' αυτά προς το παρόν για τις ρωσικές εταιρείες - εξαγωγείς ειδικά αυτή παραμένει η βασική τους αγορά.