Πρώην ΥΠΕΞ Σκοπίων: «Δεν είναι ντροπή που είμαστε Σλάβοι»

«Νομίζω ότι με τα χρόνια απομακρυνόμαστε από την επίλυση. Αυτή τη διαφορά εμείς την έχουμε περιπλέξει προσθέτοντας και τη διαφορά στην ταυτότητα. Η προσθήκη αυτή με την καταγωγή στην αρχαιότητα κάνει την κατάσταση σχεδόν άλυτη», λέει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, καθηγητής Ντένκο Μαλέσκι-Денко Малески, σε συνέντευξή του στο Ράδιο Σλόμπονταν Εβρόπα.
2'

Ο πρώην υπουργός των Σκοπίων θα αναφέρει ότι στις 8 Απριλίου του 1993 το κράτος των Σκοπίων έγινε μέλος του ΟΗΕ με το όνομα FYROM και αποτέλεσε μια επιτυχία αφού θεωρήθηκε ως ένα κυρίαρχο κράτος, ισότιμο με όλα τα άλλα. Χαρακτηριστική είναι η θέση του για την ονομασία της χώρας του και την ταυτότητα των κατοίκων της. Στην ερώτηση αν είναι βαθύτερο το πρόβλημα μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας που εδώ και 20 χρόνια δεν μπορεί να επιλυθεί, θα απαντήσει:

Οι λόγοι είναι βαθύτεροι, με την έννοια ότι υπάρχει, ήδη, μια σύγκρουση δύο εθνικισμών.

Και οι δύο πλευρές των συνόρων θα μπορούσαν να ζήσουν ως ελεύθεροι άνθρωποι και δεν θα υπήρχε καμία αντίρρηση από την πλευρά τους να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία και εμείς να αποκαλούμε τους εαυτούς μας Μακεδόνες.

Άλλωστε, από την πλευρά μας δεν θα πρέπει να ντρέπεται κανείς για τη σλαβική του γλώσσα και ότι η σλαβική είναι η βασική ταυτότητά του,

Αν και ορισμένοι επικαλούνται την καταγωγή τους βάσει ρατσιστικών θεωριών από υπεράνθρωπους της αρχαιότητας.

Βασικά υπάρχει μια ανόητη διαμάχη με τη σύγκρουση δύο εθνικισμών και το κύριο πρόβλημα είναι η διάκριση του νέου κράτους μας και της ελληνικής επαρχίας της Μακεδονίας, που εδώ και είκοσι χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα περίπλοκο πρόβλημα διαφοράς σχετικά με την ταυτότητα και την αλήθεια για τους πολίτες της χώρας μας.

Από τη μια πλευρά έχουμε τους Έλληνες Μακεδόνες και από την άλλη πλευρά υπάρχει η μετενσάρκωση των αρχαίων Μακεδόνων. Βασικά πρόκειται για μια ανόητη διαμάχη.

Βαλκανικό Περισκόπιο