Εβραϊκή οργή για τη «συγγνώμη» Νετανιάχου στον Ερντογάν
Η αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ δεν έγινε δεκτή με θέρμη από όλες τις πλευρές στο εβραϊκό κράτος. Οι υπερσυντηρητικοί εκπρόσωποι του εβραϊκού λόμπι, εντός και εκτός Ισραήλ, βρίσκονται ήδη στα χαρακώματα και «πυροβολούν» την υπεροψία των Τούρκων που χτύπησε «κόκκινο».
Η Άγκυρα δεν έχασε χρόνο για να εξαργυρώσει τη νίκη της επί των «σιωνιστών» και να προβάλει το «μεγαλείο» της σαν ηγέτιδα δύναμη (που θέλει να γίνει) στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Χαρακτηριστική είναι η αφίσα που κατέκλυσε τους δρόμους της τουρκικής πρωτεύουσας την επομένη της «συγγνώμης»: ένα σκυθρωπό, μικρό Νετανιάχου χωρίζει το πλοίο στο οποίο έγινε το αιματηρό ρεσάλτο των Ισραηλινών κομάντο, το Μαβί Μαρμαρά, από τον θριαμβευτή Ερντογάν, ο οποίος παρουσιάζεται μεγαλοπρεπής, σε πρώτο πλάνο. «Το Ισραήλ ζήτησε 'συγγνώμη' από την Τουρκία. Κύριε πρωθυπουργέ είμαστε ευγνώμονες που χάρισες στη χώρα μας αυτή την τιμή», γράφει η αφίσα.
Ο αμερικανο-εβραίος αναλυτής Ντάνιελ Πάιπς είναι γνωστός για τις υπερσυντηρητικές του αντιλήψεις, την «ισλαμοφοβία» του και την άποψή του ότι οι διακρατικές διαφορές πρέπει να λύνονται με την επιβολή της ισχύος, δριμύς επικριτής του Μπαράκ Ομπάμα τον οποίο έχει κατηγορήσει ως «πρώην ισλαμιστή». Σε πρόσφατο άρθρο του υποστηρίζει ότι η όλη υπόθεση της «συγγνώμης» αποκάλυψε μία ακόμα φορά το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας.
«Τώρα που οι Ισραηλινοί γελοιοποιήθηκαν και ο Ερντογάν προελαύνει, κάποιοι ξύπνησαν και κατάλαβαν ότι η 'συγγνώμη' έκανε τα πράγματα χειρότερα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η αντίδραση του υπουργού Οικονομίας και Εμπορίου του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, είναι στο ίδιο μήκος κύματος: «Από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η συγγνώμη, φαίνεται πως ο Ερντογάν κάνει ό,τι μπορεί για να το μετανιώσει το Ισραήλ, ενώ ο ίδιος διεξάγει μια προσωπική, βιτριολική εκστρατεία στις πλάτες των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων». Ο Ισραηλινός υπουργός καταλήγει με μια αυστηρή προειδοποίηση προς τον Ερντογάν, ότι η απάντηση θα είναι το ίδιο σκληρή, αν μελλοντικά υπάρξει τρομοκρατική κίνηση εναντίον του Ισραήλ.
Κατά τον Πάιπς, η υπόθεση της συγγνώμης είχε και μία θετική πλευρά. «Στοιχίζοντας μόλις μερικές λέξεις, οι Ισραηλινοί κέρδισαν μια καλύτερη εποπτεία της τουρκικής νοοτροπίας. Δεν πάσχουν από πληγωμένη υπερηφάνεια. Είναι ισλαμιστές ιδεολόγοι με φιλόδοξη ατζέντα. Αν η λανθασμένη συγγνώμη κάνει το γεγονός αυτό φανερό στα μάτια περισσοτέρων, τότε θα είναι πλεονέκτημα για το Ισραήλ».