«Ο Γκρούεφσκι ή πρέπει να αλλάξει την ονομασία ή την εξουσία στη χώρα»
Λεπτομέρειες σχετικά με την ημερήσια διάταξη της συνάντησης αυτής δεν είναι έγιναν γνωστές, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την υπό κατάρτιση έκθεση για τα Σκόπια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι διεθνείς εμπειρογνώμονες αναμένουν να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες για την ένταξη της FYROM στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σχολιάζοντας τις συνομιλίες, ο πρώην διπλωμάτης Ντίμιταρ Μίρτσεφ, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς να καταλήξει σε μια νέα πρόταση στη διαφορά.
Αμφιλεγόμενη πρόταση την τελευταία περίοδο ήταν η «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», αλλά όπως δήλωσε ο Μίρτσεφ, οι συνομιλίες βρίσκονται σε στασιμότητα επί του θέματος που σχετίζονται με τον ορισμό της γλώσσας και της ταυτότητας. Ο ίδιος πιστεύει ότι μετά τις συναντήσεις της Νέας Υόρκης ο Νίμιτς με τους διαπραγματευτές θα επισκεφθεί πάλι τα Σκόπια και την Ελλάδα.
Από την άλλη πλευρά, ο Ισμέτ Ραμαντάνι, αντιπρόεδρος του Ατλαντικού Συμβουλίου, λέει ότι τα μέρη δεν ενδιαφέρονται για την επίλυση του προβλήματος, αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αναγκασθούν να το πράξουν λόγω της πίεσης από το εξωτερικό, ιδίως από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Περιμένουμε μια σαφή πίεση για την FYROM και την Ελλάδα. Οι συνομιλίες θα εισέλθουν σε συγκεκριμένες ράγες στα επίμαχα ζητήματα και σε αυτήν την περίπτωση, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, επειδή οι ενέργειες και οι δηλώσεις του κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχουν απομακρύνει την περίπτωση επίλυσης της διαφοράς με την Ελλάδα. Και, αυτήν τη στιγμή πρέπει να αποδεχθεί έναν συμβιβασμό. Έτσι, ο Γκρούεφσκι θα έρθει στο δίλημμα ή να αποδεχθεί το συμβιβασμό ή να αλλάξει το όνομα της χώρας ή να αλλάξει η εξουσία στη χώρα», υποστηρίζει ο Ραμαντάνι, προσθέτοντας ότι οι διεθνείς δυνάμεις επιδιώκουν να λυθεί το πρόβλημα για να επέλθει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.
Επιπρόσθετα, η Μαλίνκα Ριστέφσκα από το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, λέει ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι αυτή η έκθεση θα είναι θετική, όσον αφορά την εκπλήρωση των κριτηρίων για την ένταξη και να μην υπάρχει περαιτέρω άλλη διαδικασία εκτός από το ζήτημα της ονομασίας της χώρας.
«Η έκθεση δεν θα περιέχει θετικό ή αρνητικό πρόσημο, αλλά θα διαπιστώνει την πραγματική κατάσταση και είναι πολύ σημαντικό αυτό που το πρώτο σχέδιο. Το ερώτημα είναι πως η έκθεση θα περάσει στα άλλα κράτη και ειδικότερα το γεγονός ότι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει όλα τα αρνητικά στοιχεία που δείχνουν δήθεν ότι μπλοκάρουν τη διαδικασία, και την έλλειψη εκπλήρωσης των κριτηρίων από τη FYROM”, τονίζει η Ρίστεφσκα, σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα.
ΠΗΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ