Το Ανόβερο... με ρωσική προφορά
Εφέτος η Ρωσία απέκτησε στη μεγαλύτερη διεθνώς βιομηχανική έκθεση το καθεστώς της βασικής χώρας-εταίρου. Το τιμητικό αυτό καθεστώς γεννά υποχρεώσεις και από τη Ρωσία ήρθαν οι περισσότεροι συμμετέχοντες – 160 κορυφαίες εταιρείες της χώρας. Ρωσικά μίλησε και η Μέρκελ, υποδεχόμενη τον Πούτιν με τον χαιρετισμό: «Ζντράστβουιτε» (σ.τ.μ. Γεια σας).
Στη Ρωσία δραστηριοποιούνται πάνω από επτακόσιες γερμανικές εταιρείες. Οι ρωσικές Αρχές ελπίζουν σε μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά Γερμανών εταίρων. Η οικονομία της χώρας συνέχισε να αυξάνεται και κατά τη διάρκεια των σημερινών οικονομικών προβλημάτων. Η αύξηση του ΑΕΠ το περασμένο έτος ήταν 3,4 %. Το ποσοστό ανεργίας στη χώρα είναι ένα από τα χαμηλότερα, 5,5 %. Ωστόσο ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός και αυτή τη χρονιά δεν θα καταστεί δυνατό να μειωθεί. Πάντως οι πρόσφατοι δείκτες του είναι σε κάθε περίπτωση οι χαμηλότεροι των τελευταίων 20 ετών. Ο Πούτιν κάλεσε τους επιχειρηματίες από τη Γερμανία, οι οποίοι αποτελούσαν την πλειονότητα του ακροατηρίου, να επενδύσουν πιο ενεργά στη ρωσική οικονομία. Και όπως εξήγησε η προσφορά δεν περιορίζεται στη ρωσική αγορά:
Έχει δημιουργηθεί Τελωνειακή Ένωση, υπάρχει ο Ενιαίος Οικονομικός Χώρος Ρωσίας, Λευκορωσίας και Καζαχστάν. Οι επιχειρηματικοί μας εταίροι από τη Γερμανία θα είναι σε θέση να επωφεληθούν πλήρως από όλα τα πλεονεκτήματα αυτής της ολοκλήρωσης, την ευρύχωρη αγορά των 165 εκατομμυρίων καταναλωτών, την ελευθερία κυκλοφορίας εμπορευμάτων, υπηρεσιών και κεφαλαίων. Το νομικό πλαίσιο της ευρασιατικής ολοκλήρωσης είναι εναρμονισμένο με τους κανόνες του ΠΟΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι ξένες εταιρείες θα είναι σε θέση να εργαστούν με χαρακτηριστικούς και κατανοητούς κανόνες σε όλο το πεδίο της Τελωνειακής Ένωσης.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ, μιλώντας μετά τον Πούτιν, περιέγραψε αμέσως ποιοι τομείς της ρωσικής οικονομίας δεν χρειάζονται διαφήμιση:
Εντυπωσιάζει ο πλούτος των φυσικών πόρων στη Ρωσία, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εκμετάλλευση αυτών των πόρων. Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη χώρα στον πλανήτη και χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές. Και εδώ υπάρχουν παραδείγματα επιτυχημένης συνεργασίας.
Ρωσία συμμετέχει στην έκθεση υπό το σύνθημα «Πλανητική βιομηχανία». Οι καινοτομίες, η βαριά βιομηχανία, καθώς και η «πράσινη» τεχνολογία, όλα αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη σύγχρονη οικονομία. Το αμέσως προσεχές μέλλον αυτών των τεχνολογιών και τη θέση τους στη ζωή μας θα αναδειχθεί στην Έκθεση του Ανόβερου, την οποία η Μέρκελ χαρακτήρισε «βιτρίνα της βιομηχανίας σε παγκόσμια κλίμακα».
Συνολικά η έκθεση προσέλκυσε εφέτος αριθμό ρεκόρ συμμετεχόντων - 6500 διεθνείς εταιρείες και επιστημονικά ινστιτούτα από 62 χώρες.
Η ρωσική αντιπροσωπεία περιλαμβάνει τη βοηθό του προέδρου Ελβίρα Nαϊμπούλινα, τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης Αντρέι Μπελοούσοφ, τον υπουργό Βιομηχανίας Ντενίς Μαντούροφ, τον υπουργό Ενέργειας Αλεξάντρ Nόβακ, τον υπουργό Μεταφορών Mαξίμ Σοκολόφ, τον ειδικό εκπρόσωπο του προέδρου για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας Μιχαήλ Σβιντκόι, καθώς και εκπροσώπους από δέκα περιοχές της χώρας και της επιχειρηματικής κοινότητας.
ΠΗΓΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ