Βενεζουέλα: Την Κυριακή η εκλογή νέου προέδρου

Τον διάδοχο του Ούγκο Τσάβες στην προεδρία της Βενεζουέλας καλούνται να επιλέξουν την Κυριακή οι ψηφοφόροι της χώρας. Αντίπαλοι στην εκλογική αναμέτρηση ο αριστερός υπηρεσιακός πρόεδρος Νίκολα Μαδούρο και ο υποψήφιος της ενιαίας αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες.
1'

Περίπου 18,9 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα ψηφίσουν στα σχεδόν 14.000 εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα, με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Η προεκλογική εκστρατεία μετά το θάνατο του Τσάβες τον περασμένο μήνα ήταν εξαιρετικά βραχύβια, καθώς κράτησε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Ο Μαδούρο, στον οποίο ο Ούγκο Τσάβες έδωσε το χρίσμα του διαδόχου λίγο πριν το θάνατό του στις 5 Μαρτίου, στάθηκε στους ισχυρούς δεσμούς του με τον Τσάβες, ενώ ο Καπρίλες μίλησε για την συνένωση σε μια βαθιά διχασμένη χώρα αλλά και για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο 40χρονος επικεφαλής της αντιπολίτευσης απέφυγε προσεκτικά την οποιαδήποτε επιθετική κριτική κατά του εκλιπόντος Τσάβες, ο θάνατος του οποίου έφερε πολλούς κατοίκους της Βενεζουέλας σε κατάσταση σοκ.

Οι εκλογές της Κυριακής είναι ουσιαστικά μια επιλογή μεταξύ της παραμονής στην αριστερά ή μιας στροφής προς τα δεξιά. Ο 50χρονος Μαδούρο θεωρείται ως το άνετο φαβορί, αν και φάνηκε να υποχωρεί κάπως η δημοτικότητα του καθώς πλησίαζαν οι εκλογές.