Πρώτη φορά στη Ρωσία γεννήθηκε θηλαστικό οικογένειας σωληνοδοντίδων
Αυτό το αφρικανικό θηλαστικό δεν έχει στενούς συγγενείς στη φύση. Εξάλλου και το ίδιο το εξωτικό αυτό ζώο με σώμα μυρμηγκοφάγου, με αυτιά κουνελιού, μουσούδι χοίρου και ουρά καγκουρό κατά τις αρχές του 21ου αιώνα βρέθηκε στο χείλος της εξαφάνισης. Το γεγονός ότι στο ζωολογικό κήπο του Αικατερινμπούργκ γεννήθηκε εκπρόσωπος των σωληνοδοντίδων, οι ζωολόγοι το χαρακτήρισαν πραγματική επιτυχία. Στα ζωολογικά πάρκα του εξωτερικού οι περιπτώσεις γέννησης τέτοιων ασυνήθιστων θηλαστικών μπορούν να μετρηθούν με τα δάκτυλα.
Σήμερα το μικρό μυρμηγκοφάγο ζυγίζει 8 κιλά και έχει ύψος 90 εκατοστά. Η μητέρα του το τρέφει η ίδια το ζωάκι είναι αρκετά καλά. Φαίνεται ότι το εξωτικό ζώο έχει προσαρμοστεί στο κρύο, αν και το φυσικό περιβάλλον για τους σωληνόδοντες είναι η ζεστή Αφρική.
Τις πρώτες πέντε ημέρες οι ειδικοί ανησυχούσαν για τη ζωή του νεογέννητου. Το μικρό ζώο δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια του. Και το ζήτημα δεν είναι το ότι μετά τη γέννηση οι σωληνόδοντες κινούνται με μεγάλη δυσκολία. Απλώς ήταν εξασθενημένο – γεννήθηκε λίγο νωρίτερα από το κανονικό. Γι΄αυτό χρειαζόταν ειδική περιποίηση, εφόσον γεννήθηκε με βάρος περίπου 1900 γραμμάρια.
Πριν και αμέσως μετά τη γέννησή του οι υπάλληλοι και οι κτηνίατροι του ζωολογικού κήπου έβγαζαν ημερονύχτια βάρδια. Στο κλουβί ήταν εγκατεστημένη υπέρυθρη κάμερα, ώστε να μπορέσουν να προσέξουν έγκαιρα την έναρξη του τοκετού. Και στη συνέχεια, να παρακολουθούν την κατάσταση της μητέρας και του νεογέννητού της.
Την ημέρα το μικρό ζώο έμενε με τη μάνα του, ενώ τη νύχτα οι υπάλληλοι το έπαιρναν, γιατί φοβούνταν ότι η μητέρα μπορεί τυχαία να καθίσει πάνω στο παιδί της. Εφόσον οι σωληνόδοντες είναι νυχτερινά και μάλιστα πολύ αδέξια ζώα.
Πέρυσι το φθινόπωρο οι ειδικοί πρόσεξαν ότι το θηλυκό ζώο με το όνομα Μπάγκα δεν συμπεριφέρεται φυσιολογικά. Την εξέτασαν και το υπερηχογράφημα έδειξε ότι ήταν έγκυος. Δύο υπάλληλοι και τρεις κτηνίατροι παρακολουθούσαν την εγκυμοσύνη. Σήμερα λένε ότι το μικρό είναι δραστήριο, μεγαλώνει και ήδη προσπαθεί να σκάψει τρύπα, όπως στις συνθήκες της άγριας φύσης.