Υπό του μηδενός οι σχέσεις Ρωσίας - Γερμανίας

Σε ψυχρό κλίμα κινούνται οι σχέσεις των δύο χωρών έπειτα και από τα γεγονότα της Κύπρου.
2'

Δε βρίσκονται στο καλύτερο σημείο και αυτό πλέον δεν είναι μυστικό. Οι σχέσεις Γερμανίας - Ρωσίας έχουν παγώσει, έπειτα από την εμμονή της Άνγκελα Μέρκελ να επιβάλει το κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο, γεγονός που έπληξε τις καταθέσεις μερικών από τους ισχυρότερους Ρώσους παγκοσμίως.

Όπως αποκαλύπτει και το περιοδικό Der Spiegel πλέον, οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας έχουν εγκατασταθεί για τα καλά στο Βερολίνο, πιέζοντας τους υπαλλήλους για όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια της Γερμανίας. Το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες άλλωστε, είχε αποτυπωθεί και στη συνάντηση των δύο πλευρών στο Ανόβερο, ενώ η επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε σε αρκετά υποτονικό επίπεδο.

Η ρωσική πλευρά φαίνεται ιδιαίτερα ενοχλημένη με τα γεγονότα στην Κύπρο, γεγονός που την οδήγησε στην απόφαση να ελέγξει φορολογικά όλες τις δραστηριότητες των γερμανικών πολιτικών ινστιτούτων που έχουν παραρτήματα στη ρωσική πρωτεύουσα, κατάσχοντας ακόμα και υπολογιστές. Η δημόσια τηλεόραση της Μόσχας μάλιστα, έκανε λόγο για απαλλοτριώσεις περιουσίας στην Κύπρο, που θύμισαν εκείνες που έκαναν οι Ναζί εις βάρος των Εβραίων.

Οι περισσότερο ρεαλιστικές φωνές αναλυτών πάντων, μιλούν για πρόσκαιρο ζήτημα που δε θα επηρεάσει τις γερμανικές επενδύσεις στη Ρωσία, αλλά που παρ' όλα αυτά δημιουργεί ένα βαρύ κλίμα. Ο Ρώσος πρωθυπουργός άλλωστε, Ντμίτρι Μεντβέντεβ, φρόντισε από την πρώτη στιγμή να στείλει τα μηνύματα του, λέγοντας πως αντί το Βερολίνο να δίνει 1 δισ. ευρώ σε ΜΚΟ στη Ρωσία, θα ήταν προτιμότερο να τα χορηγήσει για να σωθεί η Κύπρος. Η Μέρκελ πάντως, δε φάνηκε να πτοείται...