Εξαρση του εθνικισμού στην Αλβανία
«Η τάση αυτή αντανακλά την άνοδο των εθνικιστών και σε άλλα μέρη της νότιας Ευρώπης, που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική ύφεση, την αύξηση της ανεργίας και την πτώση του βιοτικού επιπέδου», σημειώνει χαρακτηριστικά το πόρταλ του Ντουνιά Μπούλτενι.
Για να επισημάνει: «Στους τοίχους του γραφείου του ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος της Συμμαχίας Κούκεζι, Κρέσνικ Σπαχίου, έχουν αναρτηθεί ονόματα πόλεων που βρίσκονται έξω από τα σύνορα του κρατιδίου της Αδριατικής Θάλασσας και αυτές βρίσκονται στην Ελλάδα, στα Σκόπια, στο Μαυροβούνιο και στη Σερβία.
» Οι Αλβανοί θεωρούν τις πόλεις αυτές δικές τους και ανατρέχουν πίσω στα Βαλκάνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μάλιστα πολλοί πιστεύουν ότι τα σύνορα που τέθηκαν από τις Μεγάλες Δυνάμεις, πριν από 100 χρόνια, δεν απηχούν τις εκτάσεις που καταλαμβάνουν οι μειονότητές τους».
Έτσι, έναν αιώνα μετά, ο Σπαχίου, ένας πρώην δικαστικός, έχει οργανώσει το κόμμα του και μέλη έχουν γίνει, κυρίως, οι φτωχοί Αλβανοί, οι οποίοι φανατίζονται πριν τις εκλογές του Ιουνίου.
Μάλιστα, μερικές δημοσκοπήσεις ανεβάζουν το κόμμα του Σπαχίου στην τρίτη θέση κατά τις εκλογές της 23ης Ιουνίου 2013 και το κόμμα της Συμμαχίας Κούκεζι θα μπορούσε να αναδυθεί σε παίκτη της πολιτικής κατάστασης στη δημιουργία μιας μελλοντικής κυβέρνησης στην Αλβανία.
Ως επιτυχία, αναφέρεται το σύρσιμο του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα στην ακροδεξιά πολιτική, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές.
Ο Μπερίσα σηματοδοτώντας τα 100 χρόνια της αλβανικής ανεξαρτησίας είχε δηλώσει ότι πόλεις των Σκοπίων, της Ελλάδας, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου αποτελούν «αλβανική γη»
Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, χαρακτήρισε του Κοσοβάρους που πολέμησαν στη Σερβία ως «ήρωες του αλβανικού έθνους».
Το Φεβρουάριο σε ομιλία του στο Μόναχο καταφέρθηκε κατά της «αλβανοφοβίας» και ζήτησε την εθνική ενότητα των Αλβανών που ζούνε σε ‘πέντε χώρες των Βαλκανίων’.
Αντιδράσεις υπήρξαν τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τον Επίτροπο της Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε που δήλωσε ότι ο εθνικισμός δεν έχει θέση στην Ευρώπη, αλλά και από Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ που είναι στενός σύμμαχος της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου που προειδοποίησε ότι «η εθνικιστική ρητορική θα μπορούσε να διαβρώσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια».
Η Αλβανία- ας μην λησμονούμε- [γράφει το τούρκικο δημοσίευμα] ήταν μια κλειστή σταλινική δικτατορία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως το 1990, η οποία άρχισε να αναπτύσσεται από τις αρχές του αιώνα μας με τα εμβάσματα του ενός εκατομμυρίων Αλβανών που πήγαν για εργασία στην Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία.
Αναλυτές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι εθνικισμός του Σπαχίου εδράζεται στην ξενοφοβική ατζέντα, όπως και άλλες ακροδεξιές ομάδες, παράδειγμα η ‘αντι-μεταναστευτική’ Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, η οποία έχει γνωρίσει την υποστήριξη από τους Έλληνες που είναι θυμωμένοι από τη χρόνια και βάναυση λιτότητα και ύφεση.
ΠΗΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ