Το ΥΠΕΞ Σκοπίων απέσυρε... τις «εδαφικές διεκδικήσεις»

Το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων κατέβασε την ανάρτηση από την ιστοσελίδα του που ανέφερε για «μεγάλος αριθμός της σλαβικής μειονότητας υπάρχει στη Βουλγαρία, στην Ελλάδα, στην Αλβανία και σε άλλες χώρες».
2'

Η ενέργεια αυτή είναι αποτέλεσμα των ερωτήσεων των δημοσιογράφων της Βουλγαρίας στις Βρυξέλλες, ζητώντας την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού τα στοιχεία υποδήλωναν εδαφικές διεκδικήσεις των Σκοπιανών οι οποίοι διατείνονταν ότι τουλάχιστον 750 χιλιάδες Σλαβοσκοπιανοί ζούσαν στη Βουλγαρία (και 700 χιλιάδες στην Ελλάδα).

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Πόποσκι, ουσιαστικά έχει κλείσει «το νέο ζήτημα με τη Βουλγαρία», με το οποίο έδειχνε ότι δεν άρμοζε με τις σχέσεις καλής γειτονίας, γράφει δημοσίευμα της σκοπιανής Ούτρινσκι Βέσνικ.

Σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό εθνικό ραδιόφωνο, ο Νίκολα Πόποσκι, είχε ισχυρισθεί, ότι το θέμα της σιωπής που κρατούν τα Σκόπια στην διαπραγμάτευση για μια Συνθήκη Φιλίας και Συνεργασίας, η χώρα του, δεν έχει ανάγκη μια τέτοιας σύμβασης ώστε να διαπραγματευθεί, επειδή απλά και μόνο, το επιδιώκει η βουλγαρική πλευρά. Είχε προσθέσει, μάλιστα, ότι όποια διαπραγμάτευση θα μπορούσε να γίνει με βελτίωση της συμφωνίας του 1999.

Ερωτηθείς αν ήταν αλήθεια ότι οι διαπραγματεύσεις αποκλείστηκαν γιατί τα Σκόπια αρνήθηκαν να αποδεχθούν το κείμενο, στο οποίο είχε μια προσθήκη για το Σύνταγμα ( που λέει ότι έχει το δικαίωμα -το σκοπιανό κράτος- να φροντίζει για τα δικαιώματα της σλαβικής μειονότητας στις γειτονικές χώρες), ο Πόποσκι απάντησε αρνητικά.

«Δεν νομίζω ότι για αυτό υπάρχει κάποια διαφωνία. Το θέμα είναι ότι επί του παρόντος μας έχει επιβληθεί από τη βουλγαρική πλευρά η ανάγκη υπογραφής ενός συμβολαίου. Η θέση μας είναι ότι επιζητούμε να έχουμε μια συμμετρική, ισορροπημένη συμφωνία, σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις», είπε ο Πόποσκι.

Δεν δίστασε να εκφράσει ανοικτά τις επιφυλάξεις του για την ανάγκη μιας Συμφωνίας, δηλώνοντας ότι η φιλία δεν είναι στο χαρτί, αλλά καθορίζεται από τις πράξεις.

«Δεν νομίζω ότι η χώρα μας αποτελεί απειλή για τη Βουλγαρία. Δεν έχουμε κανενός είδους εδαφικές διεκδικήσεις και αυτό είναι μέρος του Συντάγματός μας», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων.

«Νομίζω, επίσης, ότι το πώς αισθάνεται κανείς, είναι ένα ατομικό δικαίωμα για όλους τους πολίτες. Το συναίσθημα δεν πρέπει να αποτελέσει βάση για οποιαδήποτε αξίωση και να δημιουργούνται εντάσεις», πρόσθεσε.

ΑΠΟΔΟΣΗ Βαλκανικό Περισκόπιο