Περβέζ Μουσάραφ: Η επιστροφή του πρώην ισχυρού άνδρα

Ο δρόμος της επιστροφής στο Πακιστάν δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα για τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ.
2'

Μετά από σχεδόν πέντε χρόνια αυτοεξορίας, ο Περβέζ Μουσάραφ επέστρεψε στο Πακιστάν τον προηγούμενο μήνα, για να διεκδικήσει ξανά την εξουσία. Όμως, η υποδοχή που του επιφύλαξαν οπαδοί του στο αεροδρόμιο ήταν η μόνη έκφραση υποστήριξης προς το πρόσωπό του.

Μία εβδομάδα αργότερα δέχτηκε μία από τις πιο βαριές προσβολές για το μουσουλμανικό κόσμο, όταν ένας επικριτής του τού πέταξε ένα παπούτσι καθώς προσερχόταν σε δικαστήριο στο Καράτσι, το οποίο πέρασε ξυστά από το πρόσωπό του.

Στη συνέχεια, δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν έχει δικαίωμα να πάρει μέρος στις εκλογές του Μαΐου. Παράλληλα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν εξέτασε το ενδεχόμενο να δικαστεί για προδοσία. Την Τρίτη, δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ απέρριψε το αίτημά του για ορισμό εγγύησης, ανοίγοντας το δρόμο για τη σύλληψή του και την Παρασκευή τέθηκε υπό κατ' οίκον περιορισμό.

Ο Περβέζ Μουσάραφ ανέβηκε στην εξουσία μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα το 1999 και έγινε μία από τις πιο ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες στην ιστορία του Πακιστάν. Κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του επέζησε από πολλές απόπειρες δολοφονίας του.

Η οικονομική ανάπτυξη στο Πακιστάν, αλλά και οι τεταμένες σχέσεις με την Ινδία για το Κασμίρ, χαρακτήρισαν τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του. Το γεγονός, όμως, που καθόρισε τη μετέπειτα πορεία του ήταν τα τρομοκρατικά χτυπήματα στους Δίδυμους Πύργους, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

Ο Μουσάραφ έγινε σύμμαχος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», γεγονός που έπληξε ανεπανόρθωτα τη δημοφιλία του μέσα στη χώρα. Η σύγκρουση με υποστηρικτές των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα μέσα στο Πακιστάν ήταν αναπόφευκτη. Ορόσημο αποτέλεσε η εισβολή των δυνάμεων ασφαλείας το 2007, στο Κόκκινο Τζαμί και το γειτονική Ισλαμική Σχολή του Ισλαμαμπάντ, όπου παρέμεναν ταμπουρωμένοι επί ημέρες, ένοπλοι ισλαμιστές. Η επιχείρηση κατέληξε σε αιματοχυσία, με περισσότερους από 100 νεκρούς.

Το 2008 υπέστη ταπεινωτική ήττα στις εκλογές και εγκατέλειψε τη χώρα. Τα χρόνια της αυτοεξορίας του τα πέρασε στο Λονδίνο και το Ντουμπάι.

Ως ομιλητής σε διαλέξεις σε όλο τον κόσμο, κέρδισε χιλιάδες δολάρια, όμως δεν έκρυψε ποτέ τη φιλοδοξία του να επιστρέψει ξανά στην εξουσία, στην πατρίδα του.

Διαβάστε επίσης:

Πακιστάν: Παρατείνεται η προληπτική κράτηση του Μουσάραφ

Πακιστάν: Ξανά ενώπιον δικαστηρίου ο Περβέζ Μουσάραφ

Πακιστάν: Σε κατ' οίκον περιορισμό ο Μουσάραφ