Το μαργαριτάρι της Κριμαίας στο στέμμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας

Πριν 230 χρόνια (19 Απριλίου του 1783) η αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β΄ υπέγραψε το Μανιφέστο για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Αυτοκρατορία.

Το μαργαριτάρι της Κριμαίας στο στέμμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας
2'

Στη χερσόνησο μετά από ένα μακροχρόνιο πόλεμο ήρθε ειρήνη. Σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα μεγάλωσαν μερικές πόλεις: η Σεβαστούπολη, η Οδησσός, η Χερσώνα. Η Κριμαία μετατρεπόταν ταχύτατα σε σημαντικότατο εμπορο-πολιτιστικό κέντρο της περιοχής της Μαύρης θάλασσας.

Της ενσωμάτωσης της Κριμαίας στη Ρωσική Αυτοκρατορία είχε προηγηθεί ο εξαετής ρωσο-τουρκικός πόλεμος, το αποτέλεσμα του οποίου ήταν η Συνθήκη του 1774, βάσει της οποίας η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραιτήθηκε από τις απαιτήσεις επί της χερσονήσου.

Όμως η ίδια η προσχώρηση ήταν αναίμακτη. Τότε ο χάνος της Κριμαίας παραιτήθηκε από το θρόνο και ζήτησε την προστασία του ρωσικού στρατού. Και οι εχθρικοί προς τη Ρωσία ντόπιοι ευγενείς κατέφυγαν στην Τουρκία. Η ιστορικός Νατάλια Μπολότινα γράφει σχετικά:

- Η υπογραφή του Μανιφέστου για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Αυτοκρατορία είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της διακυβέρνησης της Αικατερίνης Β΄, διότι για τη Ρωσία ήταν πολύ σημαντικό να έχει πρόσβαση στη Μαύρη θάλασσα. Οι ιστορικοί εκείνης της εποχής τόνιζαν ιδιαίτερα ακριβώς την αναίμακτη φύση της προσχώρησης.

Τον επόμενο ενάμιση αιώνα η Κριμαία άντεξε μερικούς πολέμους. Όμως η τύχη της κρίθηκε από μια παράξενη περίπτωση. Το 1954 σε μια από τις συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου ο τότε σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ ξαφνικά και επιπόλαια είπε: «Υπάρχει η άποψη ότι η Κριμαία πρέπει να μεταβιβαστεί στην Ουκρανία». Τον ερώτησαν – «Γιατί;» «Έτσι είναι ευκολότερο», - απάντησε ο Χρουστσόφ. Σχετικά μ΄αυτό υπάρχουν αρκετές συνωμοτικές εκδοχές. Όμως ντε γιούρε και ντε φάκτο η Κριμαία έμεινε στη σύνθεση της Ουκρανίας, η οποία το 1991 απόκτησε την κρατική ανεξαρτησία της. Το θέμα σχολιάζει ο εμπειρογνώμονας του Κέντρου Πληροφοριών και Ανάλυσης του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσοφ Βσέβολοντ Βεσελόφ:

- Η Ρωσία στη διεθνή της πολιτική ακολουθεί την αρχή του απαραβίαστου των συνόρων βάσει του γεγονότος της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης. Το γεγονός ότι η Κριμαία βρίσκεται στη σύνθεση της Ουκρανίας ήδη δεν αμφισβητείται. Όμως οι κάτοικοι της Κριμαίας είναι βασικά ρωσόφωνοι. Η Ρωσία, έτσι κι΄αλλιώς, θα ασκεί επίδραση στην εσωτερική πολιτική της Κριμαίας. Ο «κριμαϊκός παράγοντας» θα εμφανίζεται στις σχέσεις ξανά και ξανά λόγω του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης θάλασσας. Αυτό δεν μπορεί να αποκλείεται.

Η Κριμαία δεν θεωρείται μόνο «μαργαριτάρι της Ευρώπης», αλλά και «σταυροδρόμι της ιστορίας». Κατά τη διάρκεια των αιώνων, εκεί είχαν εγκατασταθεί Γότθοι, Ούννοι, Βυζαντινοί και άλλοι λαοί. Όμως παρόλα αυτά η λαμπρότερη σελίδα στη θυελλώδη μοίρα της εξακολουθεί να είναι η προσχώρηση στη Ρωσική Αυτοκρατορία, που πραγματοποιήθηκε ακριβώς πριν 230 χρόνια.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή