Το τσετσενικό ίχνος της Βοστώνης
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την Παρασκευή μίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Πούτιν. Ευχαρίστησε Μόσχα για τη συνεργασία της στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατικών μέτρων και τη βοήθεια μετά την επίθεση στη Βοστώνη. Αυτό συνέβη ήδη αφότου ένας από τους τρομοκράτες σκοτώθηκε και ένας άλλος συνελήφθη μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με το FBI στα προάστια της Βοστώνης.
Οι τρομοκράτες αποδείχθηκε ότι ήταν ο 19χρονος Ντζοχάρ και ο 26χρονος Ταμερλάν Τσαρνάεφ. Ο μεγαλύτερος των δύο σκοτώθηκε, ενώ ο Ντζοχάρ συνελήφθη μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών αργά την Παρασκευή στα περίχωρα της Βοστώνης. Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο σε βαριά κατάσταση. Τα δύο αδέρφια είναι Τσετσένοι ως προς την εθνικότητα και ήδη ζούσαν αρκετά χρόνια στις ΗΠΑ. Τα αμερικανικά ΜΜΕ γράφουν σχετικά ότι το FBI και η CIA θα χρειαστεί να έχουν πολύ στενή επαφή με τις ρωσικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώσουν την έρευνα της υπόθεσης.
Αμέσως μετά την εξόντωση του ενός τρομοκράτη και τη σύλληψη του άλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε ειδικό μήνυμα:
Έχουμε πολλά ερωτήματα. Μεταξύ αυτών και το εξής: γιατί αυτοί οι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι μεγάλωσαν και σπούδασαν εδώ, έγιναν μέρος της κοινότητάς μας, προκάλεσαν τόση βία; Πώς σχεδίασαν και πραγματοποίησαν αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια και πήραν από κάπου βοήθεια; Τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά πρέπει να τις μάθουν οι οικογένειες εκείνων, που έχασαν τη ζωή τους. Θα πρέπει να τις μάθουν οι τραυματίες, πολλοί από τους οποίους θα πρέπει τώρα να μάθουν ξανά πώς να στέκονται, πώς να περπατούν και να ζουν.
Η Αμερική όντως θα χρειαστεί να βρει απαντήσεις σε πολλά επώδυνα ερωτήματα. Η Μόσχα έχει επανειλημμένως εξηγήσει ευθέως στη Δύση ότι συχνά δεν είναι αρκετά επιλεκτική, όταν υποδέχεται κάποιους φυγάδες από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, που επικαλούνται στοιχεία από τις μεταναστευτικές Αρχές, ο 19χρονος Ντζοχάρ Τσαρνάεφ έφτασε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 2002 και το Σεπτέμβριο του 2012 απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα. Ο 26χρονος Ταμερλάν υποτίθεται ότι έφθασε στις ΗΠΑ το 2006. Δεν είχε την υπηκοότητα, αλλά την «πράσινη κάρτα», που επιτρέπει να ζεις και να εργάζεσαι στη χώρα. Πριν από δύο χρόνια το FBI τον είχε ελέγξει για τυχόν σχέσεις του με εξτρεμιστικές οργανώσεις, αλλά δεν βρήκε τίποτα. Τον Ιανουάριο του περασμένου έτους έφυγε από τις ΗΠΑ για έξι μήνες και ταξίδεψε στη Ρωσία. Όπως δείχνουν οι πληροφορίες του FBI, ο μεγαλύτερος Tσαρνάεφ επέστρεψε από το τελευταίο του ταξίδι στη Ρωσία με τη χαρακτηριστική γενειάδα και ακολουθούσε πολύ μοναχική ζωή.
Ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ δήλωσε ότι οι αδελφοί Τσαρνάεφ ποτέ δεν έζησαν στην Τσετσενία, η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για αυτούς:
Δεν γνωρίζουμε τους Τσαρνάεφ. Δεν έχουν ζήσει σε εμάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών, έζησαν και σπούδασαν στην Αμερική, που σημαίνει ότι είναι προϊόν της δικής τους, αμερικανικής διαπαιδαγώγησης. Δεν είμαστε υπεύθυνοι για αυτό. Λυπούμαστε που έτσι ήλθαν τα πράγματα και σκοτώθηκαν άνθρωποι και υπάρχουν τραυματίες. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας.
Η τραγωδία της Βοστώνης ανέδειξε την ανάγκη για ακόμη πιο στενό διεθνή συντονισμό των προσπαθειών για την αποτροπή των τρομοκρατικών επιθέσεων. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
ΠΗΓΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ