Έρευνα: Γιατί οι διασημότητες ζουν λιγότερα χρόνια
Τις επιβλαβείς συνέπειες της φήμης στην υγεία επισήμαναν Αυστραλοί επιστήμονες, οι οποίοι διαπίστωσαν μετά από έρευνες ότι οι διασημότητες έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν λιγότερα χρόνια από τον μέσο άνθρωπο.
Ερευνητές των πανεπιστημίων του Κουίνσλαντ και της Νέας Νότιας Ουαλίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Επστάιν του Κέντρου Καρκίνου του Νοσοκομείου «Άγιος Βικέντιος» του Σίδνεϊ, μελέτησαν 1.000 νεκρολογίες διάσημων προσώπων (813 ανδρών και 186 γυναικών) που δημοσιεύτηκαν στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» κατά την περίοδο 2009-2011 και διαπίστωσαν ότι οι φημισμένοι αθλητές, ηθοποιοί, χορευτές, τραγουδιστές, μουσικοί και γενικά οι καλλιτέχνες που δίνουν παραστάσεις, καθώς και οι εξίσου φημισμένοι αθλητές, πέθαναν σε μέση ηλικία 77,2 ετών.
Τα στατιστικά είναι κάπως πιο ευνοϊκά για τους συγγραφείς τους συνθέτες και άλλους καλλιτέχνες που δεν δίνουν παραστάσεις, αφού σημείωσαν μέσο όρο 78,5 χρόνια ζωής, ακόμη οι επιστήμονες, ιστορικοί και οικονομολόγοι έφτασαν στα 81,7, ενώ οι φημισμένοι πολιτικοί, επιχειρηματίες και στρατιωτικοί έζησαν έως τα 83 τους κατά μέσο όρο.
Όσο για τα αίτια θανάτου, οι πιο πρόωροι θάνατοι των «αστέρων» είχαν να κάνουν με ατυχήματα, λοιμώξεις (όπως το AIDS) και καρκίνους. Ο καρκίνος οποιασδήποτε μορφής σκοτώνει πρωτίστως τους διάσημους καλλιτέχνες που είτε δίνουν παραστάσεις (σε ποσοστό 27%) είτε όχι (29%), ενώ είναι λιγότερο συχνός στους επιστήμονες/επαγγελματίες (24%), στους πολιτικούς/επιχειρηματίες (20,4%) και στους αθλητές (18%).