Στις 9 Μαΐου οι «12 Ωρες για την Ελλάδα» στις Βρυξέλλες

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η εκδήλωση «12 Ώρες για την Ελλάδα» θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 9 Μαΐου, δηλαδή την «Ημέρα της Ευρώπης».
3'

Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία ξεκίνησε το 2012, έχει ως στόχο να βελτιώσει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και να υποστηρίξει με ουσιαστικό τρόπο μια σειρά από ελληνικές δράσεις. Η οργάνωση και διαχείριση της πρωτοβουλίας γίνεται από μια ομάδα εθελοντών Βέλγων και άλλων Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι κατοικούν στις Βρυξέλλες.

Συνέντευξη Τύπου για την πρωτοβουλία παραχώρησαν σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Βέλγιο Τζίμι Τζαμάρ, ο οποίος, τόσο πέρσι όσο και φέτος, έχει την ευθύνη του συντονισμού της όλης προσπάθειας κι ο διευθυντής του παραρτήματος της αντιπροσωπείας των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» στην Ελλάδα Βίλεμ Ντε Γιόνγκε.

Όπως ανέφερε ο Τζ. Τζαμάρ, η πρώτη εκδήλωση «12 Ώρες για την Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο «Αλ Ντε Σκαρμπέκ», στις 16 Μαΐου 2012, συγκέντρωσε πάνω από 2.000 πολίτες διαφορετικών εθνικοτήτων και περίπου 10.000 «επισκέπτες» την παρακολούθησαν απευθείας μέσω Ιντερνετ.

Συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 12.000 ευρώ, τα οποία δόθηκαν στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Η φετινή, δεύτερη «έκδοση» της εκδήλωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί και πάλι στο «Αλ Ντε Σκαρμπέκ» θα περιλαμβάνει έργα και ιδέες που προέκυψαν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο τις κρίσης και θα επικεντρώνεται σε μια από τις σημαντικότερες αξίες που έχει δώσει η Ελλάδα στην Ευρώπη και τον κόσμο, τη Δημοκρατία.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ανάγνωση της Πολιτείας του Πλάτωνα, η οποία θα διαρκέσει 10 ώρες, από 200 αναγνώστες, ολοήμερη γευσιγνωσία ελληνικών φαγητών και κρασιών, συζητήσεις με θέμα τη Δημοκρατία, φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου, μύηση στους ελληνικούς χορούς και παρουσιάσεις από τον επικοινωνιολόγο Πίτερ Οικονομίδη και τον Γιώργο Χωραφά. Θα ακολουθήσει συναυλία, στην οποία θα συμμετέχουν η μέτζο σοπράνο Αλεξάνδρα Γκράβα (αποτίοντας φόρο τιμής για την 150η επέτειο της γέννησης του K.Π. Καβάφη) και οι καλλιτέχνες Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μίλτος Πασχαλίδης, Δήμητρα Παπίου και Δημήτρης Σταρόβας.

Η διοργάνωση θα μεταδίδεται ζωντανά σε όλο τον κόσμο μέσω web streaming. Οι επιλεγμένες φιλανθρωπικές δράσεις για το 2013 περιλαμβάνουν το ελληνικό παράρτημα των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», την οργάνωση «Make-a-Wish» Ελλάδας, καθώς και την Ελληνική Εταιρία Προστασίας & Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ). Μήνυμα μας, είπε, ο Τζ. Τζαμάρ είναι ότι «η Ελλάδα επιβιώνει παρά τις δυσκολίες» και σημείωσε ακόμη ότι παρά το γεγονός πως η Ελλάδα απασχολεί πλέον λιγότερο τα διεθνή ΜΜΕ, οι πολίτες στη χώρα εξακολουθούν να υποφέρουν και να χρειάζονται στήριξη.

Ο Βίλεμ Ντε Γιόνγκε αναφέρθηκε διεξοδικά στην οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, φαινόμενο που αφορά όλο και περισσότερους Έλληνες. Επίσης, τόνισε τη συμβολή των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» στην αντιμετώπιση των περίπου 700 κρουσμάτων ελονοσίας, η οποία επανεμφανίστηκε στην Ελλάδα μετά από 40 χρόνια.